Vidite prvi

Alexandar Graham Bell

Izum telefona

Autor:Ivan Vrljić
Objava:12.3.2018. 16:06
Izum telefona
Učitavanje medija preglednika ...

Dana 10. ožujka 1876. svijet je poslušao prvi razgovor na telefonu u svjetskoj povijesti.

Alexandar Graham Bell , izumitelj telefona tog je dana na telefonskom uređaju rekao kroz mikrofon svome kolegi asistentu Thomasu Watsonu: ‘’Gospodine Watson, dođite ovamo, želim vas vidjeti. ‘’Prvi telefon upotrebljen u Hrvatskoj zazvonio je 8. siječnja 1881. – samo 5 godina nakon prvog Bellovog telefona.

Alexandar Graham Bell je američki izumitelj škotskog podrijetla a bavio je se istraživanjem mehanike govora. Alexander Graham Bell osim izuma telefona , nemjerljivo je zaslužan za važna otkrića u avijaciji i pomorstvu. Čak štoviše, dizajnirao je klavir koji je pomoću električne struje mogao emitirati glazbu na daljinu.

Nakon što je uspio u patentu telefona, Bell je nastavio eksperimente sa komunikacijom što je naposljetku rezultiralo s izumom fotofonskog emitiranja zvuka pomoću svjetla – početkom današnje kinematografije. Svojim je opsežnim radom na području telefonije dobio nagradu Kraljevskog društva iz Londona (Albertova medalja 1902.) a Sveučilište u Wurzburgu dodijelio mu je počasni doktorat. O konačnosti Bellove genijalnosti svjedoči 18 patenata koji se vežu za njegovo ime, te 12 drugih koji se potpisuje njegovim bliskim suradnicima.

Od Bellovog telefona do izuma Wi-fija dijeli nas jedno stoljeće no svijet bi zasigurno izgubio na vrijednosti da se ovaj po mnogočemu osobit čovjek nije ni rodio. Današnjim napretkom telefonije i telekomunikacije da je živ Alexandar Graham Bell bi bio iznimno zadovaljan ali bi se vjerujem izgubio u svim tim inovacijama i idejnim rješenjima današnjice. U privatnom životu Bell je se oženio sa Mabel Hubbard, jedno od svojih studentica na Bostonskom sveučilištu, 11. srpnja 1877. godine.

Umro je na vlastitom imanju , Beinn Bhreagh, u Beddecku , Nova Škotska, 1922. godine a sahranjen je neposredno do svoje supruge . Paradoksalno je to da sam Bell iako je izumio telefon nikad nije mogao nazvati vlastitu suprugu i majku jer su obje osobe bile gluhe.

Komentari
Broj komentara:0