Vidite prvi

prijeti nam i elementarna nepogoda

Iznadprosječne temperature, toplinski valovi, jake oluje..

Autor:Prvi.tv
Objava:16.5.2018. 19:36
Iznadprosječne temperature, toplinski valovi, jake oluje..
Učitavanje medija preglednika ...

Periodi nestabilnog vremena spriječit će dugotrajne toplinske valove ovog ljeta, što će biti kontrast ekstremnim vrućinama kakve su bile na Balkanu prošle godine. S dolaskom ljetnih vrućina, dolazi i povišen rizik od suša u dijelovima istočne Europe.

Iznimno vrući i sparni ljetni mjeseci
 
Vrućina će pogodovati i visokom riziku od šumskih požara u Francuskoj, Njemačkoj i u Alpama tijekom ljeta. Česte pojave grmljavinskih nevremena i oluja mnogima će kvariti planove na otvorenom, a s time stiže i povećan rizik od poplava, od južne Italije do juga Balkana. Ljetni će mjeseci u dijelovima zapadne i središnje Europe biti iznimno vrući i sparni. Očekuje se da će se temperature penjati do 32 stupnja Celzijeva, a tako će biti tijekom cijelog ljeta, od lipnja do kolovoza. Accuweather takvo vrijeme predviđa u Francuskoj, Italiji i Njemačkoj.

Loš utjecaj toplinskog vala na zdravlje
Najintenzivniji toplinski val dići će temperature i do 38 stupnjeva na jugu Francuske te na sjeveru Italije. ‘Zabrinuti smo da će toplinski val trajati do kraja ljeta, što bi moglo biti opasno za one najmlađe, ali i za stariju populaciju. Zbog toga očekujemo i lošiju kvalitetu zraka, što će posebno utjecati na starije i na one sa zdravstvenim problemima’, kažu meteorolozi Accuweathera Alan Reppert i Tyler Roys. Kombinacija vrućine i suhog tla i vegetacije mogla bi dovesti do rizika od požara većeg nego ranije. Posebno su u opasnosti jug Francuske, sjever Italije i jug Njemačke.

Iako se od lipnja do kolovoza očekuje manje padalina nego inače, sve oluje koje se u tom razdoblju dogode, bit će iznimno jake. Vjetrovi će biti razorni, a moguće su i poplave nakon takvih oluja. Dijelovi zapadne i središnje Europe bit će pod rizikom za opasne vremenske prilike ovog ljeta, a najrazornije oluje se očekuju u istočnoj Europi zbog iznimno velikih vrućina. Kombinacija takvih vrućina i vlažnog zraka s Mediterana postavit će temelje za jake oluje u Poljskoj, Češkoj, Bjelorusiji i Litvi. Nakon takvih će oluja ostajati razorni vjetrovi i poplave, a očekuje se i poremećaj u zračnom prometu. Najsnažnije od tih oluja mogle bi stvoriti i snažne uragane.

Na Balkanu nestabilno
Osim toplinskih valova i jakih oluja, ljeto će imati periode sušnog vremena uz temperature nešto više od prosječnih za to doba godine. Najveći dio Europe može očekivati ljeto sušnije nego inače, no u dijelovima Italije i na Balkanu očekuje se više kiše nego obično u to doba godine. Na tim su područjima moguće i oluje, a najveća zabrinutost vlada zbog poplava. Nešto slabije oluje očekuju se u Italiji, Albaniji, Bugarskoj i Rumunjskoj, no tamo bi takve oluje mogle uzrokovati opasne poplave. Na tim se područjima očekuje nestabilno vrijeme i puno kiše, koja bi na nekim mjestima mogla padati i tri do pet dana bez prestanka, što bi moglo uzrokovati poplave i klizišta.

Ti periodi nestabilnog vremena spriječit će dugotrajne toplinske valove ovog ljeta, što će biti kontrast ekstremnim vrućinama kakve su bile na Balkanu prošle godine, javlja Accuweather/net.hr

Komentari
Broj komentara:0