Vidite prvi

200.-ti rođendan bicikla

Elvisov bicikl na izložbi u Beču

Autor:Prvi.tv
Objava:16.5.2018. 12:08
Elvisov bicikl na izložbi u Beču
Učitavanje medija preglednika ...

U okviru različitih manifestacija kojima se u Beču obilježava 200 godina od nastanka bicikla, u tom gradu postavljena je multimedijska izložba „Radost vožnje biciklom", a najzanimljiviji eksponat je crveni bicikl kralja rock'n'rolla Elvisa Presleyja.

Njegov bicikl je model iz 1948. godine koji je Elvis vozio sa trinaest godina. Elvisov bicikl je izložen pored bicikala drugih poznatih ličnosti kao što su pisac Tomas Bernhard, legendarni vozač Hugo Koblet i mnogi drugi.

Krajem 19. vijeka bicikl stiče veliku popularnost u Beču. Oko 1880. godine otvaraju se prva biciklistička udruženja, a 1894. godine održava se prvo natjecanje u biciklizmu. U početku je vožnja biciklom bila rekreativna aktivnost i odvijala se uglavnom na seoskim putevima da bi vremenom to prijevozno sredstvo postalo sve učestalije u prometu.

Pravila za njegovo korištenje bila su stroga. Bicikl se vozio samo uz položen test vožnje, registarsku oznaku i nošenje zviždaljke. Već 1896. godine Beč je imao više od dvanaest tisuća registriranih biciklista, a naredne godine bicikl je priznat za punopravno prometno sredstvo i dozvoljena je vožnja biciklom bez registarske oznake.

Bicikl oslobodio žene nošenja suknje

Zbog strogih pravila u odijevanju koja su za njih važila, vožnja biciklom za žene bila je znatno otežana. Povjesničar Bernhard Hachleitner i autor knjige „Motor sam ja. 200 godina vožnje bicikla u Beču" smatra da je tek pojava širokih hlača oslobodila žene sportskog korzeta.

Hachleitner kaže da je „političarka i vođa sindikata Ana Bošek bila jedna od žena koje su se borile protiv pravila da žene moraju nositi isključivo suknju".

Kiše, snjegovi, suše i pomor konja zapravo su doveli do pojave bicikla 1816. godine.

Izumitelj bicikla Karl Drais iz Mannheima izveo je u lipnju 1817. godine, na putu dugom trinaest kilometara, svoju prvu dvosatnu vožnju biciklom. Dizajner bicikala Stefan Steiner smatra da se ovo prevozno sredstvo nije mnogo izmijenilo do danas. Iako je prošlo više od dvjesto godina od njegova izuma, bicikl i dalje ima gotovo isti razmak između točkova: 1,2 metra.

„Osim u načinu na koji se pokreće, Draisov bicikl od prije dvjesto godina malo se razlikuje od današnjih bicikala, što svjedoči o preciznosti njegovog izuma", rekao je Steiner.

Sve manifestacije u okviru multimedijalne izložbe u Beču bit će otvorene do 3. lipnja.

Komentari
Broj komentara:0