Vidite prvi

15.lipnja

Dogodilo se na današnji dan

Autor:Prvi.tv
Objava:15.6.2018. 10:50
Dogodilo se na današnji dan
Učitavanje medija preglednika ...

- 1215. Engleski kralj Ivan 'Bez Zemlje' potpisao Magnu Cartu Libertatum (Veliku povelju slobode) - temelj engleskog državnog uređenja, simbol borbe protiv apsolutizma i jedan od najznačajnijih dokumenata britanske i europske ustavne povijesti.

- 1752. Američki političar, filozof i fizičar Benjamin Franklin izveo svoj čuveni pokus sa zmajem i munjom čime je postavio novu teoriju elektriciteta te izumio gromobran što ga je proslavilo i u neznastvenom svijetu.

- 1954. U švicarskom Baselu oformljena UEFA, najviše europsko nogometno tijelo koje predstavlja nacionalne nogometne saveze, organizira i provodi klupska i međunarodna kontinentalna natjecanja, te regulira njihove nagrade.

- 1996. Umrla Ella Fitzgerald, američka pjevačica jazz glazbe koja je svojim osebujnim i vrlo izražajnim pjevanjem postala uzorom u interpretacijama bluesa i be-bopa. Osvojila je 13 Grammya, u karijeri dugoj čak 55 godina.

- 2000. U pokušaju atentata u Budvi lakše ranjen Vuk Drašković, lider Srpskog pokreta obnove, u to vrijeme jedne od najvećih oporbenih političkih stranaka u Srbiji.

- 2016. Umro Milorad Mandić Manda, srpski pozorišni, televizijski, filmski glumac i TV voditelj. Igrao je u brojnim filmovima, a najzapaženija mu je uloga u filmu 'Lepa sela lepo gore'. Preminuo je na sceni tijekom pretpremijere predstave 'Petar Pan' od posljedica srčanog udara.

Komentari
Broj komentara:0