Vidite prvi

13.lipnja

Dogodilo se na današnji dan

Autor:Prvi.tv
Objava:13.6.2018. 9:18
Dogodilo se na današnji dan
Učitavanje medija preglednika ...

- 1831. Rođen James Clerk Maxwell, škotski fizičar koji je razvio teoriju elektromagnetizma, a važna su i njegova istraživanja na polju elektrodinamike. Maxwell se uz Newtona i Einsteina svrstava među tri najveća mislioca u povijest fizike.

- 1873. Rođen Antun Gustav Matoš, hrvatski pjesnik, novelist, esejist i putopisac. Bio je središnja osobnost hrvatske moderne, te radikalne inovacije hrvatske književnosti.

- 1900. U Kini započeo tzv. Bokserski ustanak, pobuna seljaka i gradske sirotinje protiv stranog kapitala i domaćih feudalaca. Ustanak su u rujnu 1901. ugušile europske sile, Japan i SAD.

- 1983. Američki vasionski brod Pionir 10 prošao je kroz orbitu Neptuna. To je bila prva letjelica sa Zemlje koja je izašla izvan Sunčevog sustava.

- 1986. Umro američki klarinetista Benny Goodman, najpopularniji glazbenik jazza tridesetih godina 20. stoljeća.

- 1994. Sjeverna Koreja priopćila se povlači iz UN-ove agencije za atomsku energiju i da više neće dozvoliti dolazak njenih inspektora u zemlju. 

- 2002. Na prvim slobodnim izborima u povijesti Afganistana za predsjednika te države izabran je Hamid Karzai.

- 2014. Umro Berislav Klobučar, hrvatski dirigent koji je veliki međunarodni ugled stekao kao dugogodišnji stalni dirigent Bečke državne opere. Tijekom karijere na repertoaru je imao više od 115 opera, a jednako je uspješno dirigirao mnogobrojne koncerte i baletne predstave. 

Komentari
Broj komentara:0