Vidite prvi

kulturni vremeplov

Dogodilo se na današnji dan

Autor:Prvi.tv
Objava:13.3.2018. 9:03
Dogodilo se na današnji dan
Učitavanje medija preglednika ...

Godine 1325. Asteci osnovali svoju naseobinu Tenochtitlan, kasnije prijestolnicu Asteškog carstva, na mjestu gdje je današnji grad Ciudad de Mexico.

Na današnji dan 1572. godine umro je Petar Hektorović, hrvatski renesansni pjesnik i erudit koji se odlikovao i glazbenim i graditeljskim znanjem, te je ostavio više notnih zapisa bugaršćica i lirskih pjesama. Najvažnije njegovo djelo je "Ribanje i ribarsko prigovaranje". 

Godine 1639. Harvardovo sveučilište u Cambridgeu u Massachusettsu je dobilo ime prema svom prvom upraviteljskom darovatelju, teologu Johnu Harvardu.

Godine 1933. Hitlerova vlada je osnovala novo ministarstvo u Berlinu, nazvano Ministarstvo narodnog prosvjećivanja i propagande, a za ministra je postavljen Joseph Goebbels. Jedna od prvih akcija novog ministarstva bilo je spaljivanje oko 20.000 knjiga židovskih i antinacističkih autora. 

Mahmoud Darwish, najpoznatiji palestinski pjesnik, rođen je 1941. godine. Opisivao je borbu svog naroda za neovisnost, kritizirajući pritom i Izrael i palestinsko rukovodstvo, kao i neslogu Palestinaca.

Atina Bojadži, makedonska maratonska plivačica, nazivana i "Ohridski delfin", rođena je 1944. godine Ostala je upamćena po tome što je bila prva žena s područja nekadašnje Jugoslavije koja je preplivala kanal La Manche.

Ivo Andrić, jedan od najvećih bosanskohercegovačkih pisaca, preminuo je na današnji dan 1975. godine. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1961. godine za roman "Na Drini ćuprija".

Godine 1996. Škot Thomas Hamilton je u jednoj osnovnoj školi u Dunblaneu u Škotskoj ubio 15 djece i učiteljicu, a zatim izašao van i nastavio pucati po drugoj djeci. Ubio je još jednu djevojčicu, a ukupno ranio 15 osoba, nakon čega je izvršio samoubojstvo.

Ljubomir Kapor, velikan hrvatskog glumišta, preminuo je 2010. godine. Najpopularnije uloge odigrao je u legendarnim TV-serijama "Velo misto", "Prosjaci i sinovi" i "Luda kuća".

Papa Franjo je izabran za novog poglavara Katoličke crkve, 2013. godine. Jorge Mario Bergoglio prvi je papa iz Latinske Amerike i s južne polutke, prvi papa isusovac i prvi papa koji je uzeo novo papinsko ime nakon 1100 godina. 

Komentari
Broj komentara:0