Vidite prvi

kulturni vremeplov

Dogodilo se na današnji dan

Autor:Prvi.tv
Objava:14.2.2018. 8:26
Dogodilo se na današnji dan
Učitavanje medija preglednika ...

Na današnji dan 269. umro je Sv. Valentin, po kojemu se na današnji datum slavi Valentinovo - Dan zaljubljenih.

Godine 869. umro je Sv. Ćiril, brat sv. Metoda, koji su bili kršćanski misionari i sveci, poznati i kao Solunska braća, Sveta braća i slavenski apostoli. Ćiril je bio autor staroslavenskog pisma glagoljice koja se u hrvatskim krajevima zadržala sve do 19. stoljeća. Najpoznatiji hrvatski glagoljaški spomenik je Bašćanska ploča.

Kapetan James Cook, britanski moreplovac, kartograf i istraživač, smrtno je stradao 1779. u sukobu s domorocima na otoku Hawaii tijekom svoje treće ekspedicije na Pacifik.

Na inicijativu dramskog pisca Joakima Vujića, uz novčanu pomoć kneza Miloša Obrenovića, u Kragujevcu osnovano prvo pozorište u Srbiji, 1835. godine. 

 Alexander Graham Bell po prvi je put prijavio telefon uredu za patente 1876. godine. Zanimljivo je kako je istog jutra uredu za patente svoj telefon prijavio i manje poznati izumitelj Elisha Gray koji je na kraju izgubio sudski spor s Bellom.

Godine 1923. rođen je Miljenko Smoje, hrvatski novinar, književnik, i televizijski scenarist. Pisao je putopise, scenarije, reportaže i satire o običnom čovjeku i suvremenom životu. Poznat je i po scenariju televizijske serije "Naše malo misto".

U Chicagu 1929. godine se dogodio krvavi Al Caponeov masakr na Valentinovo u kojem su ubijeni ljudi iz Al Caponeu protivničke gangsterske organizacije.

Godine 1930. rođen Relja Bašić, hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac i redatelj. Odigrao je više od 3700 kazališnih predstava, glumio u 56 domaćih te brojnim inozemnim filmovima. 

Mostar je oslobođen 1945. godine na današnji dan, u Drugom svjetskom ratu. Tradicionalno, Udruga antifašista i boraca NOR-a Mostar, danas će odati počast svim antifašistima koji su izgubili život za slobodu Mostara.

Na današnji dan 1950. rođena jr Josipa Lisac, hrvatska pjevačica i jedna od najvećih predstavnika hrvatske glazbene umjetnosti. Poznata je po izvornoj mješavini različitih glazbenih žanrova, unikatnoj i ekscentričnoj scenskoj pojavi te izraženim vokalnim sposobnostima.

Sovjetski svemirski brod bez ljudske posade "Luna 20" lansiran je prema Mjesecu 1972. godine, odakle je 11 dana kasnije donio uzorke Mjesečevog tla.

Godine 2003. uginula ovca Dolly, prvi sisavac koji je uspješno kloniran iz odrasle somatske stanice. Klonirana je na Institutu Roslin u Midlothianu u Škotskoj. Uginula je u dobi od šest godina. Njezini preparirani ostaci izloženi su u Škotskom Nacionalnom muzeju u Edinburghu.

Franjo Mihalić, atletičar, atletski sudac i organizator atletskih natjecanja, umro je 2015. godine. Osvajač je srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Melbourneu 1956. godine. Pobijedio je na više od 50 međunarodnih utrka.

Komentari
Broj komentara:0