Vidite prvi

kulturni vremeplov

Dogodilo se na današnji dan

Autor:Prvi.tv
Objava:13.2.2018. 11:48
Dogodilo se na današnji dan
Učitavanje medija preglednika ...

Toskanski fizičar, matematičar, filozof i astronom Galileo Galilei, 1633. godine došao je u Rim kako bi mu se sudilo zbog ideje o heliocentrizmu koju je Crkva smatrala 'rubom hereze'. Galileo je na suđenju prisiljen da se odrekne svoje teorije, a posljednje godine života proveo je u kućnom pritvoru po nalogu rimske inkvizicije.

Godine 1787. umro je Ruđer Bošković, jedan od najvećih znanstvenika svoga doba. Bio je multidisciplinarni znanstvenik, filozof, matematičar, fizičar, astronom, geodet, graditelj, arheolog, diplomat i pjesnik.

Na današnji dan 1884. braća Auguste i Louise Lumiere patentirali su 'kinematograf', spravu koja je istovremeno bio filmska kamera, stroj za kopiranje i projektor. Slično kao i kod Edisonovog kinetoskopa, koristili su 35-mm-film te perforaciju.

Franjo Rački, hrvatski povjesničar, publicist, kulturni djelatnik, narodnjački političar, "otac hrvatske moderne kritičke historiografije" umro je 1894. godine.

Na današnji dan 1911. skupina splitskih studenata u Pragu osnovala HNK Hajduk Split, koji je danas, uz zagrebački Dinamo, jedan od dva najpopularnija kluba u Hrvatskoj.

Godine 1923. rođen jr Charles Elwood "Chuck" Yeager, američki brigadni general, glasoviti testni pilot, koji je 14. listopada 1947. prvi u povijesti probio zvučni zid upravljajući raketnim zrakoplovom Bell X-1 nad pustinjom Mojave u Kaliforniji.

Američki i britanski zrakoplovi u Drugom svjetskom ratu počeli bombardiranje njemačkog grada Dresdena 1945. godine. Grad je tijekom dva dana razoren, a računa se da je poginulo oko 135.000 ljudi.

Zlatan Čolaković, filolog, istraživač i istaknuti profesor, rođen je 1945. godine. Kao sabirač bošnjačke epike, prvi je zabilježio bošnjačke epske pjesme na filmu. Za folkloristički doprinos dobio je Nagradu države Kanade. Predavao je na Harvardu i Waterloo Univerzitetu.

Na današnji dan 1974. umro Petar Lubarda, jedan od najvećih crnogorskih i jugoslovenskih slikara 20. stoljeća. Prvu samostalnu izložbu imao je 1925. u Nikšiću, a potom 1927. i 1929. u Parizu i Rimu. Od 1927. godine učestvovao je na mnogobrojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Godine 1990. Istočna i Zapadna Njemačka postigle su dogovor o ujedinjenju koje je službeno uslijedilo 3. listopada iste godine. Tada su se Istočna Njemačka i Berlin, koji je tada prestao biti poseban teritorij, pridružili Zapadnoj Njemačkoj. Tim spajanjem stvorena je jedinstvena država Njemačka.

U potresu magnitude 6.6 koji pogodio Salvador, život je izgubilo oko 400 ljudi 2001. godine.

U bombaškom napadu 2004. godine na njegovo vozilo u Dohi (Katar) ubijen je bivši predsjednik Čečenije u egzilu Zelimhan Jandarbijev, a njegov maloljetni sin je ranjen. Rusija je više puta tražila njegovo izručenje, smatrajući ga odgovornim za smrt više stotina građana u Čečeniji i zbog veza sa Al-Kaidom.

Australski premijer 2008. godine aboridžinskim stanovnicima uputio ispriku bez presedana u kojoj je zatražio oprost poglavito za odnos prema djeci "ukradene generacije" koja su odlukom australskog parlamenta oduzimana svojim domorodačkim obiteljima između 1869. i 1969. godine.

Od 2012. godine na današnji dan se obilježava Svjetski dan radija, u znak sjećanja na 1946. kada je osnovan radio UN-a. Cilj Svjetskog dana radija je podizanje svijesti javnosti i medijima o samoj vrijednosti radija, poboljšanju međunarodne suradnje te pristupu informacijama putem radija.

Komentari
Broj komentara:0