Vidite prvi

DJETINJSTVO OBLIKUJE ODRASLI ŽIVOT

Dijete će o svojim roditeljima zauvijek upamtiti ovih pet stvari

Autor:Prvi.tv
Objava:11.1.2017. 20:58
Dijete će o svojim roditeljima zauvijek upamtiti ovih pet stvari
Učitavanje medija preglednika ...

Već znamo kako djeca pamte puno toga i ono što dožive u djetinjstvu uvelike oblikuje njihov odrasli život i odnos prema sebi i drugima.

No, o svojim će roditeljima uvijek pamtiti sljedećih pet stvari.

1. Trenutke kad su se zbog vas osjećali sigurnima (ali i nesigurnima). Djeca su izrazito osjetljiva i dok su mali neprestano osjećaju potrebu da budu zaštićeni. Vaša djeca sigurno će pamtiti kako ste tjerali čudovišta ispod kreveta i grlili ih nakon noćnih mora. Ali sjećat će se i trenutaka kad ste vikali na njih, a niste imali pravo. To su trenuci kada će se vaš karakter pretvoriti u čudovište kojeg se boje.

2. Trenutaka kad ste im se potpuno posvetili. Kažu da kad vas dijete stalno zove da se igrate s njime, dobiva premalo roditeljske pažnje. Kad ostavite sve, i suđe i veš i mobitel i posvetite se svom djetetu, ono će to osjetiti. Igrat ćete se s njim. Radit ćete nešto s njim. To su trenuci kada ćete stvoriti uspomene. Njihove uspomene kojih će se vjerojatno sjećati cijeli život.

3. Način na koji se ophodite sa svojim supružnikom ili partnerom. Najbolji način da dijete naučite što je ljubav je da se prema svom partneru odnosite s ljubavlju i poštovanjem. Način na koji postupate s njim duboko će utjecati na njihovo ponašanje u paru u budućnosti. Vi mu postavljate standard što je normalno, prihvatljivo i neprihvatljivo ponašanje.

4. Vaše riječi potpore ali i kritike. Dječji psiholozi sve glasnije ističu kako stalno govorenje "bravo" ne pomaže djeci. Dapače. Može im i naštetiti. Ali nije dobro da riječi potpore, podrške i poticaja izostaju. To su riječi koje ih guraju, jačaju njihovo samopouzdanje i vjeru da mogu ostvariti ono što žele. Vaša kritika će im se možda još više usjeći u pamćenje. To su riječi koje bole i ako budete grubi, utjecat će na njihov odnos prema vama i samima sebi. Iako je vaš zadatak da formirate djecu, čak i ako imate kritiku, radite to s riječima punima ljubavi i ohrabrenja.

5. Vaše obiteljske tradicije. Način na koji slavite Božić vjerojatno će biti način na koji će i vaše dijete kada odraste željeti slaviti. Kroz obiteljske tradicije ono stječe lijepe uspomene koje želi ponavljati. Uostalom, djeca vole predvidljive stvari. Sami stvorite svoje tradicije slavljenja rođendana, tjednih izleta, godišnjih odmora i sl. i pobrinite se da to ostanu lijepe uspomene, piše Time.

Komentari
Broj komentara:0