Vidite prvi
prvi cestitka 970*90

UVIJEK VRIJEDI OVAKVI SAVJETI

7 savjeta koji će vam pomoći odgojiti dobro dijete

Autor:Prvi.tv
Objava:14.11.2017. 20:24
7 savjeta koji će vam pomoći odgojiti dobro dijete
Učitavanje medija preglednika ...

Svaki roditelj ima želju "podignuti" odgovornog, ljubaznog i produktivnog pojedinca. Odgoj djeteta, pak, je komplicirani proces koji uključuje karakterne specifičnosti djeteta, različite razine znanja, zainteresiranost i vremensku dostupnosti roditelja. Unatoč različitim osobnostima i roditeljskim tehnikama, istraživači sa The Harvard University Graduate School of Education pronašli su sedam osnovnih savjeta koji pomažu odgojiti dobro dijete.

1. Svaki dan izdvojite vrijeme koje ćete provesti samo sa svojim djetetom

Istraživači s Harvarda preporučuju da odvojite svakog dana vrijeme koje ćete posvetiti svom mališanu jer će on na taj način biti skloniji poštivanju vaših prijedloga, savjeta i društvenih vrijednosti.

2. Budite pozitivan utjecaj

Djeca su "spužvice" koje promatraju svaki vaš korak i oponašaju svaki vaš potez. Zato je iznimno važno paziti na riječi koje izlaze iz vaših usta i djela koja ste spremni napraviti u njihovom društvu. Nemojte im govoriti kako je važno biti dobar, već im to pokažite svojim primjerom.

3. Naučite ih da suosjećanje dolazi na prvom mjestu

Naglasite svojoj djeci važnost ljubaznosti i mirnog rješavanja problema kao važnim smjernicama u izgradnji kvalitetnih i dubokih odnosa s okolinom. Ako budete često naglašavali ovu činjenicu, djeca će je brže i lakše prihvatiti.

4. Dopustite im vježbanje društvenih vještina

Potičite djecu na grupne izvanškolske aktivnosti (na raspolaganju je sve od sporta do umjetničkih hobija) kako bi imali prilike vježbati svoje društvene vještine. Nježno ih podsjetite da jasno i glasno izražavaju zahvalnost prema pozitivnim stvarima, pojavama i predmetima u okolini. No, pri tome pazite da ne pretjerate i ne opteretite dijete prevelikim brojem obaveza i aktivnosti.

5. Naučite ih da je svijet velik 

Većina djece mlađe dobi je fokusirana na članove vlastite obitelji i kroz njihova ponašanja objašnjavaju pojave u svojoj okolini. Roditelji bi trebali objasniti i pokazati svojoj djeci kako je svijet veliko mjesto na kojem se miješaju različite kulture i načini ponašanja. Tako djeca postaju postaju tolerantnija.

6. Pomognite im negativne osjećaje rješavati na pravi način

Djecu ne možemo zaštiti od negativnih osjećaja poput tuge i bijesa, no svakako im možemo pomoći da se s njima nose na produktivan način. Mirno rješavanje sukoba i disciplina najbolji su način za uspješno rješavanje svih eventualnih problema koji se mogu pojaviti u ovim situacijama.

7. Recite djeci da uče druge dobrom ponašanju

Najbolji način da usavršimo neko znanje, jest da ga objasnimo i prenesemo nekom drugome. Upravo zato potaknite djecu da svoje dobro ponašanje pokažu svojim prijateljima, te da promoviraju pozitivnu promjenu u svojim okolinama.

Komentari
Broj komentara:0