Vidite prvi

biljka za ljepotu

Izradite sami tinkturu od koprive – za rast i jačanje kose!

Autor:Prvi.tv
Objava:14.4.2018. 12:18
Izradite sami tinkturu od koprive – za rast i jačanje kose!
Učitavanje medija preglednika ...

Kopriva je izrazito ljekovita biljka kad su u pitanju problemi kose i vlasišta. Osim što potiče rast kose i regulira izlučivanje sebuma, kopriva je bogata željezom, što ju čini glavnim saveznikom u borbi protiv anemije, proljetnog umora, migrena ili općenito iscrpljenosti.

Tinktura od koprive odličan je i jednostavan način unošenja potrebnih vitamina i minerala koje ovaj zanemareni korov sadrži, a dobrobiti je pregršt!

Kopriva (urtica dioica) raste posvuda, a najbolje ju je brati u proljeće ili jesen. Može se konzumirati svježa(pripremanjem u raznim jelima i spravljanjem tinktura) ili osušena, kada je najbolja za pripremu čaja i tinktura. Moćno djelovanje na čitav organizam može zahvaliti tome što sadrži željezo, kalij, fosfor, kalcij te vitamine A i C.

Osobama koje pate od anemije, kopriva bi mogla predstavljati otkrivenje jer sadrži velike količine željezakoje organizam može najbolje iskoristiti. Uz čaj i tinkturu, kopriva je odlična alternativa špinatu i zapravo cijenjena u kuhinji. Čak je moguće isplesti uže od njenih niti piše distilerija.com.

Kopriva izuzetno dobro djeluje i na migrene pa se smanjenje ili potpuni prestanak boli mogu očekivati u prvih nekoliko tjedana svakodnevnog korištenja.

Mi je se najbolje sjećamo iz mladih dana kad bismo nespretno upali u nju i trčali kući plačući, zar ne? Osim povremenih suza koje su nekada isto poželjne, pročitajte koje su sve dobrobiti ove izrazito ljekovite biljke.

Ljekovito djelovanje koprive

 • Potiče cirkulaciju vlasišta
 • Ojačava korijen kose
 • Pomaže kod anemije
 • Regulira lučenje sebuma vlasišta
 • Podiže razinu energije
 • Sprječava migrene
 • Pomaže kod bolesti probavnog sustava
 • Pročišćava urinarni trakt
 • Pomaže kod reumatizma
 • Čisti krv i pomaže kod ateroskleroze
 • Sprječava opadanje kose
 • Učinkovita za detoksikaciju i ljepši izgled kože

Tinktura od koprive koncentrirana je verzija ove dragocjene biljke, jednostavna za korištenje i prije svega praktična. Tinktura se većinom konzumira tri puta dnevno, tako da se razmuti u vodi, soku ili kojem drugom napitku.

Bilo da se radi o alopeciji, hormonalnom opadanju kose, opadanju i stanjivanju kose zbog pretjeranih količina stresa s kojima se nosite ili opadanja kose zbog čupanja/stiliziranja – kopriva je lijek!

Nije ni čudo da se ova biljka od davnina smatra najboljim tretmanom za ispadanje ili stanjivanje kose te jačanje korijena kose. Preporučljivo je kuhati čaj od koprive i njime nakon svakog pranja zalijevati kosu i vlasište.

Tinktura će u tome slučaju pomoći iznutra jer će osigurati prijeko potrebno željezo i ostale tvari za rast i jačanje kose.

Recept za izradu tinkture od koprive

Ovaj recept ukupno košta 30 kuna i mjesec dana vašeg vremena.

U većini slučajeva je potrebno popiti dvije bočice tinkture kako bi se primijetila veća razlika. Za izradu su vam potrebna dva sastojka – kopriva i alkohol, plus bočica/teglica u kojoj ćete kasnije čuvati svoju tinkturu. Idemo sada na izradu jer sam dovoljno izrazila svoje zgražanje.

Potrebno je

 • Svježe nabrana ili osušena kopriva (list)
 • 70%-tni medicinski alkohol
 • Staklena boca ili tegla s čvrstim poklopcem
 • Staklena bočica od tamnog stakla (za čuvanje)

Sastojke možete kupiti u biljnoj ili običnoj ljekarni po cijeni od 10-20 kn za čaj od koprive u rinfuzi te 15 knza 200ml medicinskog alkohola.

Ja sam koristila čaj od lista koprive jer je trenutno zima i ne mogu nabrati svježu koprivu. Ako ju ipak budete brali, koristite vrtlarske rukavice i berite koprivu koja nije bila izložena ispušnim plinovima auta (uz rubne dijelove šuma).

Izrada

Pripremite teglicu ili bocu u kojoj ćete raditi tinkturu. Ako koristite svježu koprivu, listove prvo nasjeckajte i napunite teglicu/bocu skoro pa do vrha (3/4). Ukoliko koristite čaj poput mene, teglicu napunite suhih materijalom do polovice.

Biljni materijal zatim prelijte alkoholom i napunite bocu sve do vrha. Promiješajte materijal i zatvorite teglicu/bocu. Odložite tinkturu na tamno i hladnije mjesto.

Bocu protresite svakih nekoliko dana kako biste promiješali sadržaj. Proces ekstrakcije/maceriranja može trajati 4-6 tjedana, ovisno koliko jaku tinkturu želite.

Nakon što ste zadovoljni, tinkturu procijedite kroz gazu ili filter za kavu/čaj. Rukama možete istisnuti ostatak tekućine iz biljnog materijala, a zatim svoju tinkturu prelijte u bočicu od tamnog stakla s dozirnim čepom ili kapaljkom.

Upravo vam je trebalo otprilike mjesec dana i 30-ak kuna da si osigurate 100-150 ml tinkture. Naravno da će se određena količina tekućine izgubiti prilikom cijeđenja ili će ju biljni materijal upiti.

Doziranje i konzumacija

Tinkturu od koprive konzumirajte 3x dnevno po 15-20 kapi, koje ćete ukapati u tekućinu (pazite da ne bude prevruća). Najlakše ju je piti u vodi jer ćete tako i hidratizirati organizam. Odlična stvar je što će tinktura koprive poboljšati izgled kože te pomoći kod masne i problematične kože.

Kao i sa svim biljnim preparatima, potrebno je provoditi pauze kako bi se organizam odmorio. Tako će ponovno korištenje imate bolje rezultate jer se organizam neće naviknuti na stalne količine.

Nakon popijene jedne bočice (50 ml) potrebno je napraviti 2 tjedna pauze, a nakon druge bočice potrebno je napraviti pauzu od mjesec – dva dana.

Komentari
Broj komentara:0