Vidite prvi

ivo andrić

U Travniku počela manifestacija 'Andrićevi dani'

Autor:Prvi.tv
Objava:9.10.2018. 15:22
U Travniku počela manifestacija 'Andrićevi dani'
Učitavanje medija preglednika ...

Danima otvorenih vrata Memorijalnog muzeja "Rodna kuća Ive Andrića", u Travniku je u utorak počela manifestacija "Andrićevi dani" koju u narednih mjesec dana organizira nekoliko institucija kulture iz tog grada.

- I ove godine smo omogućili besplatan posjet stalnoj muzejskoj izložbenoj postavci, a među posjetiteljima danas imamo i skupine učenika. To je odlična prilika da mladima ukažemo kako na Andrićevo djelo tako i na životopis koji je odličan primjer kako netko iz pukog siromaštva, upornim radom, unaprjeđuje svoj talent i stvara svjetski relevantnu književnu karijeru - kazao je kustos muzeja Enes Škrgo.

Andrićevi dani večeras će biti nastavljena u Zavičajnom muzeju, u kojem će biti otvorena izložba "Iz progonstva, nakon 100 godina...", u povodu godišnjice objavljivanja "Ex Ponta", prve knjige Ive Andrića.

Škrgo je podsjetio kako je zbirka poezije u prozi "Ex Ponto" objavljena u Zagrebu krajem kolovoza 1918. godine, a nastajala je u pet gradova i sela Slovenije, BiH i Hrvatske, odnosno u Mariboru, Ovčarevu, Zenici, Zagrebu i Krapini. 

Od travnja do srpnja ove godine, kreativni tim iz Travnika boravio je u ovim mjestima te je, slijedeći književnikove biografske tragove, napravio tematski foto i video session.

- Izložba je zamišljena kao reminiscenca poete koji nakon jednog stoljeća od progonstva posjećuje ista mjesta na kojima je pisao i pripremao za objavljivanje prvu stihozbirku. Također, planirana su gostovanja u gradovima u kojima je nastajala izložba  - istaknuo je Škrgo.

Manifestacija "Andrićevi dani" trajat će do 9. studenoga, a publici će, među ostalim, donijeti promocije knjiga, predavanja, te izvedbe kazališnih predstava.

"Andrićevi dani" utemeljeni su 1976. godine, a održavaju su u organizaciji Zavičajnog muzeja Travnik, Gradske biblioteke, Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik, Edukacijskog fakulteta Univerziteta u Travniku, Centra za kulturu, Katoličkog školskog centra (KŠC) "Petar Barbarić" i HKD "Napredak" Travnik.

Komentari
Broj komentara:0