Vidite prvi

MOSTAR

Sutra počinje 14. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska”

Autor:Prvi.tv
Objava:21.4.2017. 12:12
Sutra počinje 14. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska”
Učitavanje medija preglednika ...

U Mostaru sutra počinje 14. Međunarodni festival komedije "Mostarska liska", koji će se u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar održavati do subote, 29. 4. 2017.

 

Svečano otvorenje je sutra u 20 sati, a nakon kratke svečanosti u čijem će glazbenom  dijelu nastupiti Gudački kvartet Simfonijskog orkestra Mostar, slijedi prva predstava u konkurenciji festivala: "Gospođa ministarka" Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Na festivalu će biti izvedeno osam predstava najbolje regionalne produkcije komediografskog žanra: sedam u konkurenciji te jedna izvan konkurencije u čast nagrađenih. Riječ je o višestruko nagrađivanim predstavama, od kojih se one koje dolaze iz Hrvatske, Srbije i Slovenije po prvi puta izvode u BiH.

 

Zahvaljujući gostovanjima na festivalu "Mostarska liska" mostarska publika će, uz bh. glumice i glumce, imati priliku vidjeti neke od najvećih glumačkih imena regionalne scene: u Mostar dolaze Nikša Butijer, Ornela Vištica, Željko Königsknecht, Matija Šakoronja, Mia Anočić-Valentić, Hrvoje Kečkeš, Borko Perić, Anita Matić Delić, Vilim Matula, Sara Ivelić, Zijah Sokolović, Dejan Tončić...

Zanimanje publike za predstave je ogromno: "Gospođa ministarka" BNP-a Zenica (22.4.) u Mostar dovodi cijeli glumački ansambl BNP-a Zenica, s više od 20 glumaca; predstava "Malo blago" Gradskog pozorišta Jazavac iz Banja Luke (23.4.) donosi komičnu priču o tri generacije žena; "Jedan sluga, dva gospodara" Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba (24.4.) uvijek s lakoćom puni dvoranu kazališta Kerempuh: uz komiku i pregršt urnebesne zabave, vrlo je aktualna jer donosi kritiku društva u kojem se danas nalazimo. Napominjemo da će za Kerempuhovu predstavu "Jedan sluga, dva gospodara" u stanci predstave publici biti omogućeno osvježenje uz službeno piće festivala "Sensation!". "Zbunjoza" (25.4.) PlayDrame i Gradskog kazališta mladih Split je komedija o hirovitosti stvarnosti, vlastitog identiteta i samog kzališta. "Demokracija" Zijaha A. Sokolovića (26.4.) već je nagrađivana nekoliko puta u regiji, a posljednja nagrada je s nedavno održanih "Gumbekovih dana" u Zagrebu, gdje je Sokolović osvojio nagradu za najboljeg glumca festivala. "Buzdovan" (27.4.) dolazi iz Kruševca – govori o prepoznatljivosti današnjeg čovjeka i tri vijeka nakon nastanka ovog komada; "Odumiranje međeda" NPM-a u petak, 28.4. zatvara konkurenciju festivala, a "Stari klovni" iz Slovenije 29.4., nakon dodjele nagrada najboljima, uz smijeh progovaraju o starosti, samoći, čežnji...

 

Ove je godine slogan festivala "Smijehom do slobode": dođite i uhvatite malo slobode uz puno smijeha!

U Narodnom pozorištu Mostar sve je spremno za početak festivala.

"Pred početak 'Mostarske liske' najviše osjećamo ushićenje zbog činjenice da će publika, po našoj procjeni, gledati najaktualnije predstave komediografskog žanra koje su opet, na neki način specifične, sa vlastitim značajkama koje ih ističu iz mase drugih komedija. Svaka predstava je svijet za sebe i svaka je posebna na svoj način. Neke od njih odlikuje odlična glumačka igra, druge dobra glumačka postava, a treće svoj kvalitet temelje na balansu između dobrog teksta, redateljskog „pečata" i glumačkih bravura proizašlih iz istraživačkog procesa likova. Pripreme za festival traju dugo: čitav duh „Mostarske liske" prisutan je u Narodnom pozorištu mjesecima prije otvaranja festivala, još od otvaranja sezone u septembru, tako da je ovih osam dana koliko festival traje samo konačna faza jednog dugog procesa. A činjenica da mi već početkom pozorišne sezone moramo potvrditi da će biti „Liska" i u kojem terminu, govori da publika nije samo vjerna već i zaražena festivalskom atmosferom. Nadam se da ćemo i ove godine, kad se spusti festivalska zavjesa, s osmijehom moći reći 'Vrijedilo je!'", kaže direktor Narodnog pozorišta Mostar i direktor Mostarske liske Almir Mujkanović.

Sve predstave počnju u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar.

PROGRAM:

-          "GOSPOĐA MINISTARKA", Bosansko narodno pozorište Zenica (subota, 22. 04.),

-          "JEDAN SLUGA, DVA GOSPODARA", Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb (ponedjeljak, 24. 04. 2017.),

-          "ZBUNJOZA" / Perplex, PlayDrama i Gradsko kazalište mladih Split (utorak, 25. 04. 2017.);

-          "DEMOKRACIJA" Zijaha A. Sokolovića, TheArto - Udruga Riječi / Prave / Predstave, Zagreb – Yugoart, Beograd (srijeda, 26. 04. 2017.);

-          "Buzdovan", Komedija o jubavi kapetana Nikole Ivulića, Kruševačko pozorište, Kruševac, Srbija (četvrtak, 27. 04. 2017.); 

-          "ODUMIRANJE MEĐEDA", Narodno pozorište Mostar (petak, 28. 04. 2017.)

-          "STARI KLOVNI", Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Slovenija (subota, 29. 04. 2017.), u čast nagrađenih.

 

Ulaznice

Cijena ulaznice za predstavu na festivalu 'Mostarska liska' je 10 KM, paket ulaznica (za svih osam predstava): 50 KM. Prodaja se vrši na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 do 14 sati, a rezervacije na broj 036/ 550 – 128, mail: marketing@npm.ba i porukom u inbox na FB stranici Narodnog pozorišta Mostar.

 

ŽIRI

O najboljim predstavama odlučuje stručni žiri: Ademir Kenović (predsjednik), Vedrana Seksan i Elmir Jukić. I žiri medija odlučuje o najboljoj predstavi po njhovom izboru, a rade u sastavu Maja Begtašagić (predsjednica), Kristina Ljevak i Rijad Durkić. U žiriju publike su Nada Dalipagić (predsjednica), Katica Omanović i Ilda Kero.

Komentari
Broj komentara:0