Vidite prvi

najstarija rasa konja u Europi

Prekograničnim projektom 'Konji bijeli' zaštiti lipicanere

Autor:Prvi.tv
Objava:12.1.2018. 13:42
Prekograničnim projektom 'Konji bijeli' zaštiti lipicanere
Učitavanje medija preglednika ...

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) i državne ergele lipicanera iz Đakova u Hrvatskoj razgovarali su danas o mogućnostima prekogranične suradnje na projektu "Konji bijeli" koji se odnosi na promociju, očuvanje i zaštitu lipicanera kao najstarije rase konja u Europi.

Ovaj projekt se odnosi i na očuvanje zajedničke nematerijalne i materijalne kulturne baštine, te razvoj održivog turizma s ciljem razvoja u prekograničnom području kroz provođenje zajedničkih projekata i aktivnosti, pripćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.

Jedan od ciljeva projekta je i rekonstrukcija i uređenje centra za reprodukciju i osjemenjavanje s bankom gena tipičnih lipicanerskih rodova i linija, te obnovu štala i prostora za uzgoj konja.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnosti razmjene genetskog materijala grla iz Lipika i Đakova u Prnjavor i obrnuto, kao i o pomoći kolega iz Hrvatske za dobijanje punopravnog članstva ergele u Vučijaku u Međunarodni komitet za uzgoj lipicanera.

Komentari
Broj komentara:0