Vidite prvi

LITERATURA ZA DJECU I MLADE

Mostarka Sonja Jurić nominirana za nagradu Astrid Lindgren

Autor:Prvi.tv
Objava:18.10.2017. 13:33
Mostarka Sonja Jurić nominirana za nagradu Astrid Lindgren
Učitavanje medija preglednika ...

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH nominirala je kandidate Sonju Jurić i Zejćira Hasića za Memorijalnu nagradu Astrid Lindgren za 2018. godinu, najveću svjetsku nagradu za literaturu namijenjenu djeci i mladima.

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina prisustvovao je promociji kandidata, kandidiranih za prestižnu Memorijalnu nagradu Astrid Lindgren za 2018., koja je održana na Frankfurtskom sajmu knjige, priopćeno je iz NUB-a BiH.

Do sada je nagrađeno sedamnaest dobitnika nagrade, a posljednji dobitnik je njemački ilustrator Wolf Erlbruch. Nagrada iznosi pet milijuna SEK (oko 570.000 eura), čineći je najvećom nagradom za dječju književnost. Lista nominiranih kandidata je "rudnik zlata" za svakoga tko je zainteresiran za internu literaturu za djecu i mlade - i ne bi bio moguć bez rada više od stotinu nominacijskih tijela iz cijelog svijeta.

Nagrada Astrid Lindgren Memorial (ALMA) dodjeljuje se jednom godišnje pojedinačnom laureatu ili nekoliko njih. Prihvatljivi su autori, ilustratori, usmeni pripovjedači te promoteri čitanja. Nagrada je dizajnirana da promovira zanimanje za literaturu o djeci i mladima.

Konvencija o pravima djeteta Ujedinjenih nacija je osnova rada ALMA. Stručni žiri bira kandidata od predstavnika koje predlažu institucije i organizacije širom svijeta. Nagradu Astrid Lindgren Memorial osnovala je švedska vlada 2002. godine i administrira ga Švedsko vijeće umjetnosti. 

Komentari
Broj komentara:0