Vidite prvi

danas bi slavio 89. rođendan

Martin Luther King - borac za ljudska prava koji je imao san

Autor:Prvi.tv
Objava:15.1.2018. 19:53
Martin Luther King - borac za ljudska prava koji je imao san
Učitavanje medija preglednika ...

Diljem Sjedinjenih Američkih država u spomen na Kingovo rođenje slavi se Martin Luther King Jr. Day, dan slavnog borca za ljudska prava koji se uvijek obilježava treći ponedjeljak u siječnju.

Na današnji dan rođen je Martin Luther King Jr., u Atlanti u američkoj saveznoj državi Georgiji. Otac mu je bio baptistički svećenik, kao i djed po majci. Baptistički svećenik postat će i Martin i njegov mlađi brat Alfred Daniel Williams King. Mali je Martin bio tako napredan učenik da je preskočio čak dva razreda u školi.

S 24 godine oženio se Corettom Scott, s kojom je imao četvero djece. Zanimljivo je da su sva njihova djeca postala borci za ljudska prava, no samo je jedna kći (Bernice King) postala baptistička svećenica.

King, koji je bio iznimno obrazovan, izabran je za vođu. Pod njegovim vodstvom održane su mnoge mirne prosvjedne povorke kojima je proširen građanski otpor protiv segregacije po cijelom SAD-u.

Afroamerikanci podržali su 1960. godine izbor mladolikog senatora iz Bostona Johna Fitzgeralda Kennedyja za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, nadajući se da će on riješiti problem njihova položaja u američkome društvu.

U lipnju 1963. predsjednik Kennedy u poruci naciji zahtijevao je donošenje zakona o građanskim pravima kako bi se zaštitilo pravo glasa i pravo sudjelovanja manjina u građanskom životu na svim razinama. Otpori tomu zakonu bili su veliki tako da je prihvaćen tek za vrijeme predsjednika Johnsona 2. srpnja 1964.

Novi zakoni ipak nisu zadovoljili mlade Afroamerikance izvrgnute gospodarskoj i društvenoj diskriminaciji. U međuvremenu dogodili su se brojni neredi i sukobi crnačkog stanovništva s policijom u istočnim državama, a američku javnost uzbudio je i slučaj Jamesa Merreditha koji je izbačen sa Sveučilišta u državi Mississippi zato što je bio Afroamerikanac.

I tu je u otporu segregaciji američke crnce vodio Martin Luther King. Već dugo je bilo naznaka da će toga borca za ljudska prava pokušati maknuti najmračnije snage Amerike. To se i zbilo.

U gradu Memphisu u državi Tennessee preminuo je u vrijeme radničkog štrajka 4. travnja 1968. u 39. godini života, kao žrtva ekstremnih pristaša rasne diskriminacije.

Posljednje riječi izgovorio je s balkona prije pucnja jednom muzičaru: "Ben, pobrini se da sviraš pjesmu Take My Hand, Precious Lorda na sastanku večeras. Sviraj je zaista lijepo."

Oko smrti Martina Luthera Kinga ispleteno je mnogo teorija zavjere, slično kao kod ubojstva J. F. Kennedyja. 

Komentari
Broj komentara:0