Vidite prvi

Obljetnica

Ivo Andrić - pisac vječnoga traga

Autor:Ivan Vrljić
Objava:13.3.2018. 19:59
Ivo Andrić - pisac vječnoga traga
Učitavanje medija preglednika ...

 

 O Ivi Andrići, nobelovcu i notornom književniku, pisalo je se naveliko uzduž i poprijeko izvan granica balkanske regije i svijeta. Uspjeh koji je ostvario naš književnik, velik je doprinos bosansko-hercegovačkoj književnoj sceni.

Mistična komponenta Andrićeva stvaralaštva objedinjuje sve prozne vrste, a kratke priče i romani dokumentarnih značajki najupečatljivije izražavaju njegovu originalnu misao. Tematski je okvir Andrićeva pisanja orijentalno opisivanje predmeta i arhitektonskih zdanja, povijesna sceničnost i propadanje jedne povijesne horizontale nekadašnjega vremena i prostora.

Znao je dobro, veliki Ivo Andrić, prije svega u djelima sublimirati detalje, malo elegičnim tonom i porukom čitatelju da protagonisti njegovih priča imaju dušu i karakter, nipošto s pretencioznom emocionalnošću nego prije svega stoičkim držanjem nastojao je sam Andrić okarakterizirati vlastite likove.

Ivo je Andrić zauvijek zatvorio oči i otišao u vječnost na današnji dan, dana 13. ožujka 1975. godine u Beogradu.

Prva je faza njegova stvaralaštva, lirike i pjesme u prozi (Ex ponto i Nemiri) poveznica traženja duhovnoga smisla. Tu je se Ivo Andrić utjecao kršćanskoj filozofiji, prije svega Kierkegaardu i egzistencijalističkim traganjima i pitanjima smisla čovjekovog djelovanja i postojanja.

Druga je faza Andrićeva stvaralaštva, koja traje do konca Drugoga svjetskog rata, poznata po Andrićevoj sklonosti pripovjednoj formi i postupnim prelaskom na srpsku ekavicu.

Posljednja je faza Andrićeva stvaralaštva ujedno najpoznatija po opsegu i slavi. Tu spadaju romani 'Na Drini Ćuprija' i 'Travnička kronika'. Te je romane Andrić napisao tijekom samonametnute izolacije u okupiranom Beogradu. Vrhuncu pripovjedačkoga umijeća svakako pripada pripovijest Prokleta avlija, Andrićevo najpotpunije djelo. To je djelo više puta ekranizirano. Prema istoimenome romanu snimljen je film redatelja Milenka Maričića u kojemu su glavne uloge imali Petar Kralj, Dubravko Jovanović i Zoran Radmilović.

Besmrtnošću obavijen Andrićev lik i dandanas blješti velikim svjetlom kojega niti jedan književnik dosada ne može ponijeti kroz svijet. Andrić živi u pripovijetkama, romanima, a živi i u nama samima kao protagonist koji u vremenu izgovara čuvenu rečenicu: Jadan je onaj koji mora nekoga poniziti da bi sebe uzdigao.

Komentari
Broj komentara:0