Vidite prvi

HNK MOSTAR U 2016.

HNK Mostar: Prošlu godinu obilježio raznovrstan repertoar

Autor:Prvi.tv
Objava:3.1.2017. 16:32
HNK Mostar: Prošlu godinu obilježio raznovrstan repertoar
Učitavanje medija preglednika ...

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Mostaru kroz kalendarsku 2016.  godinu  obilježili su raznovrstan repertoar s 12 živih predstava, kooprodukcijske predstave i gostovanja diljem BiH, Hrvatske i europskih zemalja, priopćeno je iz HNK-a.

U HNK Mostar podsjećaju na komediju "Ljepotica iz Leenanea", tri scensko-poetska kolaža "Hercegovina", Gavranovu dramu "Sve o ženama", diplomske predstave mladih glumaca "O ljubavi", Čehovljeve inačice "Vanja, Sonja, Maša i još jedan", te Viripajev "Kisik", "Brat Magarac", "Meštar", te za kraj godine društveno-angažirana predstava "Quijotanje".

Repertoarska i produkcijska politika HNK Mostar zadnjih nekoliko sezona, pored njegovanja tradicije, stvara i nove kulturne, kazališne vrijednosti i usklađuje ih sa zahtjevima suvremene  europske kazališne estetike a projektima HNK Mostar za studente, studenti za HNK Mostar i Dramski studio HNK stvara i educira novu, mladu,  kazališnu publiku i njihovu estetiku, napominju iz HNK-a.

U 2016. godini predstava "Vanja, Sonja, Maša i još jedan" odigrana je u Vukovaru u okviru Festivala glumca u Vinkovcima. Predstava je izabrana među 18 najboljih od 59 kandidiranih predstava drugih teatara iz BiH i Hrvatske za natjecateljski dio festivala, podsjećaju u HNK-a.

Pored gostovanja na festivalima, HNK Mostar u ovoj je godini nastupio u Travniku, Bugojnu, Vitezu, Kreševu, Fojnici, Jajcu, Žepču,Tuzli,  Orašju, Posušju, Grudama, Ljubuškom i Međugorju te u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića.

"Svemostarska" teatarska uspješnica "Ajmo na fuka" postala je dio mirovnog projekta PRO budućnost kojeg realiziraju Catholic Relief Services i USAID te u okviru tog programa nastupila u Uskoplju, Trebinju i Bugojnu.

 Predstava je,  nakon prošlogodišnjeg igranja u Pragu i Brnu, ove godine nastupila na najstarijim europskim pozornicama, u bečkom Volkstheatreu i zagrebačkom HNK.  

Predstava "Ajmo na fuka" ranije je nagrađena na XIV Festivalu bosanskohercegovačke drame za iskorak teatara prema novim mogućnostima umjetničke suradnje.  

Ovu kalendarsku godinu obilježila je i kooprodukcijska predstava HNK Mostar, BNP Zenica i NP Mostar "Mrtve ribe plivaju na leđima" autora Josipa Mlakića u režiji Tanje Miletić Oručević koja je svoju premijeru imala na pozornicama sva tri teatra u Mostaru i Zenici, navode u HNK-a.

Komentari
Broj komentara:0