Vidite prvi

jeste li znali?

Dogodilo se na današnji dan

Autor:Prvi.tv
Objava:11.1.2018. 10:38
Dogodilo se na današnji dan
Učitavanje medija preglednika ...

- 347. Rođen je vizantijski car Flavije Teodosije I, nazvan Teodosije Veliki, posljednji vladar jedinstvenog Rimskog carstva (379.-395.). Želeći da uspostavi što čvršće državno jedinstvo proglasio je kršćanstvo državnom religijom i zabranio poganske kultove.

- 1842. Rođen je William James, američki filozof i psiholog, osnivač pragmatizma, po kojem je osnovni kriterij spoznaje njezina praktična vrijednost. Psihički život promatrao je kao neprekidan tijek misli. Osnivač je prvog američkog psihologijskog laboratorija i jedan od utemeljitelja američke znanstvene psihologije. Njegova Načela psihologije smatraju se još uvijek najboljim udžbenikom, a osim te knjige najpoznatiji je po svojoj teoriji emocija.

- 1843. Austrijski car Ferdinand I je u vrijeme najvećeg uspona Ilirskog preporoda zabranio upotrebu ilirskog imena, posebno u "novinama i javnim spisima".

- 1850. Rođen je Eugen Kumičić, hrvatski književnik i političar. Od 1884. godine je kao pravaš više puta biran za zastupnika u Hrvatski sabor. Kumičić se smatra predvodnikom naturalizma u hrvatskoj književnosti. Veliku popularnost stekao je povijesnim romanima, a pisao je i drame te romane sa socijalnom tematikom. Poznati su mu romani "Jelkin bosiljak", "Začuđeni svatovi", "Olga i Lina", "Gospođa Sabina", a "Pod puškom" smatra se Kumičićevim najboljim djelom.

- 1870. U Boki Kotorskoj završen Krivošijski ustanak, koji je izbio zbog odluke okupacijskih austrougarskih vlasti o vojnoj obvezi stanovništva tog kraja. Primirje je uspostavljeno poslije tromjesečnih žestokih borbi, a Beč je morao amnestirati učesnike ustanka, ukinuti zabranu slobodnog nošenja oružja, nadoknaditi materijalnu štetu i ukinuti vojnu obvezu za kotorski okrug.

- 1919. Rumunija je anektirala Transilvaniju koja je bila u sastavu Austo-Ugarske monarhije do njenog raspada 1918. Mirom u Trianonu 1920. Transilvanija je formalno dodijeljena Rumuniji.

- 1922. Inzulin je po prvi put upotrijebljen pri liječenju šećerne bolesti i to u Kanadi.

- 1928. Umro je engleski pisac Thomas Hardy. Važio je za najboljeg engleskog pisca svoga vremena, nazivan "posljednjim velikim viktorijancem", ali je zbog slobodumnog stava o ljubavi i braku dolazio u sukob s društvenim konvencijama ("Pod zelenim drvetom", "Daleko od razuzdane gomile", "Povratak domoroca", "Tesa od D'Arbervilovih", "Neznani Džud").

- 1946. Ustavotvorna skupština u Tirani je proglasila Narodnu Republiku Albaniju.

- 1962. Pod snježnom lavinom, koja je u peruanskim Andima zatrpala selo Huaskaran, život je izgubilo više od 3.000 ljudi.

- 1964. U SAD-u je objavljeno prvo nacionalno izvješće po kojem je pušenje proglašeno štetnim za zdravlje, odnosno da je smrtnost pušaća veća nego kod nepušaća, da imaju veći rizik od dobivanja raka pluća i da pušenje kod trudnica šteti novorođenčadi. Zanimljivo je da su članovi komisije koja je sastavila izvješće, i sami pušači, ocijenili da je pušenje navika, a ne ovisnost. Tek je 1989. pušenje proglašeno ovisnošću.

- 1989. Ispred Skupštine Crne Gore održan je masovni miting građana na kojem je zatraženo smjenjivanje državnog i partijskog rukovodstva. Pod velikim dvodnevnim pritiskom demonstranata to rukovodstvo je podnijelo ostavke, a na političku scenu Crne Gore stupila je grupa mladih političara na čelu s Momirom Bulatovićem i Milom Đukanovićem.

- 2006. Vulkan Ogastin na Aljasci eruptirao dva puta, što je prva njegova erupcija od siječnja 1986. godine.
 
- 2007. Britanska književnica Joanne Kathleen Rowling, poznatija kao JK Rowling, završila je posljednji roman iz serijala nazvan Harry Potter i darovi smrti. Serija romana o mladom čarobnjaku Harryju Potteru prodana je u više od 400 milijuna primjeraka diljem svijeta.

- 2015. U drugom krugu šestih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj pobijedila Kolinda Grabar-Kitarović, čime je postala prva žena na funkciji predsjednika Republike Hrvatske.

Komentari
Broj komentara:0