Vidite prvi

u režiji Lajle Kaikčije

“Ćelava pjevačica” u četvrtak u Narodnom pozorištu Mostar

Autor:Prvi.tv
Objava:14.3.2018. 14:07
“Ćelava pjevačica” u četvrtak u Narodnom pozorištu Mostar
Učitavanje medija preglednika ...

Predstava "Ćelava pjevačica" Eugènea Ionesca u režiji Lajle Kaikčije, bit će izvedena u Narodnom pozorištu Mostar u četvrtak, 15. 3. 2018. u 20 sati.

Cijena ulaznice je 7 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere 3,50 KM.

Predstava koja će vas nasmijati, ali i potaknuti na razmišljanje – o smislu i besmislu, o vremenu i načinu na koji trošimo vrijeme, kako živimo, djelujemo li ili samo pričamo, a riječi pretvaramo u besmisleni niz?

Živite li stvarno ili smo se pretvorili u karikature? Gdje je izlaz iz apsurda koji živimo? Pogledajte predstavu, razmislite i otkrijte!

"Kao i Jonesko, mi, ekipa predstave željeli smo kroz "Ćelavu pjevačicu" efektom "čudnovatog", ironijom, non-sensom, karikaturom izraziti svoj protest protiv društva u kojem živimo i stanja u kome se nalazimo. "Ćelava pjevačica" ismijava nepresušnu potrebu naroda da stalno govori, o svemu ima mišljenje i bude u tijeku svih dešavanja - najčešće i najbanalnijih. Govor se dovodi do apsurda. Riječi gube smisao. Misao devalvira. Sve dok glas izlazi iz grla govor ne prestaje. I tako u nedogled. A svaki vid akcije, djelovanja izostaje. I to neko koristi. Jedni iznutra, drugi izvana. Da li govorim o životu ili o predstavi? Svejedno. Na žalost, Joneskov besmisao nigdje nije smislenije postaviti nego u Mostaru. Vođena mišlju da će neki novi klinci po prvi put vidjeti Joneskov komad u teatru i možda biti isprovocirani njime (kakogod) te odluče se, konačno, na neki vid djelovanja... To je jedini način izlaska iz apsurda koji živimo", zapisala je o predstavi rediteljica Lajla Kaikčija.

Adaptaciju i dramaturgiju predstave potpisuje Adnan Lugonić, scenografiju i kostimografiju Sabina Trnka. U predstavi igraju Emir Sejfić (g. Smit), Maja Zećo (gđa Smit), Emir Spahić (g. Martin), Dina Mušanović (gđa Martin), Andrea Aković (Meri) i Saša Oručević (vatrogasni kapetan).

Komentari
Broj komentara:0