Vidite prvi

MALI TRIKOVI

Znate li zaista prepoznati svježu ribu?

Autor:Prvi.tv
Objava:3.12.2018. 13:23
Znate li zaista prepoznati svježu ribu?
Učitavanje medija preglednika ...

Mogućnost da kupite ribu koja nije potpuno svježa je itekako velika i nemojte brinuti, dogodilo se i najboljima. Stoga, idući put kada krenete na tržnicu u kupovinu ribe obratite pozornost na iduće stvari i raspoznajte svježu od stare ribice.

Za početak, mali savjet iskusnih kumica: sitna plava riba prije će se pokvariti nego bijela riba, tako da sitne pripremite za obrok odmah nakon kupovine. 

Ponajprije posvetite pažnju izgledu ribe. Ako dodirom na riblju kožu ne ostanu udubljenja, nego se koža vrati u prvobitno stanje – riba je svježa. Boja kože trebala bi biti svijetla i s vodenastom prozirnom sluzi. Ako je koža iznimno suha i bez sjaja s mutnom sluzi – riječ je o pokvarenoj ribi.

Najbolji faktor svježine prepoznat ćete prema očima ribe. One trebaju biti potpuno izbočene i bistre s prozirnom rožnicom, a ako su tamnije i sa sivom zjenicom, riba je pokvarena. Jednako tako, obratite pozornost na škrge koje trebaju biti tamnocrvene boje, a ako su sivkaste, odšetajte od štanda.

Ako kupujte neočišćenu ribu, možete procijeniti njezinu svježinu i po samom stanju unutrašnjih organa. Crveni organi osnovni su znak svježe ribe, a ako primijetite smeđu ili žutu boju, znate da se radi o pokvarenim ribama. Kod filetiranih riba je malo problematično prepoznati svježinu, stoga pripazite da je meso glatko, elastično i čvrsto, prozirne i sjajne boje. Ako bilo što odstupa od ovih značajki, znači da riba nije svježa.

 

 

Komentari
Broj komentara:0