Vidite prvi

KRUMPIR KOJI TO NIJE:

Zašto biste trebali jesti batat uvijek kad vam se za to pruži prilika?

Autor:Prvi.tv
Objava:18.5.2018. 22:26
Zašto biste trebali jesti batat uvijek kad vam se za to pruži prilika?
Učitavanje medija preglednika ...

Batat ili slatki krumpir, kako ga neki nazivaju, s krumpirom dijeli samo ime jer pripada botanič- koj porodici slakova (Convolvulaceae). Neki zapisi upućuju na to da se uzgaja već 8000 godina, a poznato je da su ga u prehrani koristili Maje i Inke, konkvistadori su ga potom proširili u Španjolsku, zatim Francusku, Italiju i Grčku, a trgovci dalje i na obale Indije, Kine i Japana. Što se tiče samog uzgoja, važno je znati da ga treba saditi u pjeskovitom tlu neutralne do blage kiselosti, i to sredinom travnja kad smo sigurni da je vrijeme mrazova iza nas.

Zanimljivo je kako "slatkasti" okus dobiva tek u procesu prirodne konzervacije. Naime, batat se skladišti na 35°wC, gdje se "odmara" 5-7 dana, kad se odvija faza prelaska škroba u šećer, odakle mu i prepoznatljiv okus. U Hrvatskoj se i dalje radi o prilično novoj kulturi. Batat je prava nutritivna bomba: 200 g tog nepravilnog korijena sadrži istu količinu beta-karotena koliko i 5 kilograma brokule, a samo 140 g batata namiri preporučenu dnevnu potrebu za vitaminom E.

Batat treba znati pripremiti, potrebna mu je kraća termička obrada nego krumpiru, a zanimljivo je reći kako se jako dobro snalazi i u slatkim jelima, primjerice pitama, tortama i kremšnitama. Korisno je spomenuti da se batat može jesti i sirov bez bojazni od zdravstvenih tegoba, a zahvalno je i to što se jela mogu podgrijavati ili jesti sljedeći dan.(Dobra hrana)

Komentari
Broj komentara:0