Vidite prvi

BRZ I JEFTIN OBROK

Svjetski dan sendviča: pogledajte povijest ovog brzog obroka

Autor:Prvi.tv
Objava:3.11.2018. 18:21
Svjetski dan sendviča: pogledajte povijest ovog brzog obroka
Učitavanje medija preglednika ...

Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan sendviča, omiljenog jela mnogih. Stoga smo zavirili u povijest sendviča. Raniji se oblici sendviča pripisuju staroj židovskoj sagi "Hille the Elder", prema kojoj je upakirano meso janjetine i gorkih biljaka u kruhu.

U srednjem su vijeku tanke kriške hrapavog i obično ustajalog kruha korištene kao tanjuri. Nakon objeda ostacima tog kruga hranili su pse i prosjake ili ostavili za večeru. Takav je kruh bio preteča "otvorenim" sendvičima. Direktan prethodnik engleskom sendviču pojavljuje se u 17. stoljeću u Nizozemskoj.

Prvi pisani trag engleske riječi "sandwich" pojavljuje se u dnevniku Edwarda Gibbona u opisu "komadi hladnog mesa". Riječ je nastala prema Johnu Montagu, četvrtom vojvodi "of Sandwich", engleskom aristokratu iz 18. stoljeća, iako nema izravnu poveznicu s hranom. Priča se da je Lord Sandwich volio jesti takav oblik hrane tijekom kartanja jer je mogao istovremeno raditi obje stvari - kartati i jesti, a da ne uprlja karte tijekom igre.

Upravo je tako sendvič i nastavio svoje širenje među muškim društvom tijekom društvenih igara i zabava. Popularnost sendviča raste u Engleskoj i Španjolskoj tijekom 19. stoljeća kada je ovaj oblik hrane prihvaćen u radničkoj klasi kao brz, prenosiv i jeftin obrok.

U to vrijeme sendvič se napokon pojavljuje i izvan Europe. U SAD-u sendvič je prvobitno prezentiran kao dio večere. Početkom 20. stoljeća, kako je kruh postajao spojnica američke prehrane, sendvič postaje popularan koliko i brzi obrok na Mediteranu.

Donosimo i recept za ukusni zimski BLT-sendvič. To je poznati američki Bacon-Lettuce-Tomato sendvič, a ovo je zimska varijanta kad rajčica nije u sezoni.

Sastojci: četiri kriške omiljenoga kruha, četiri komada ili koluta šarene dimljene slanine, vrlo tanko rezane, šaka rikule, komad sušene rajčice u ulju, jedan mladi luk, jedna žlica majoneze i malo papra.

Prvo prepecite slaninu na umjerenoj vatri da se mast otopi i da postane hrskava. Ako niste u mogućnosti kupiti tanko izrezane kriške, možete improvizirati s komadićima jer radi se o ukusu, a slanina je slanina. Bitno je da je hrskava.

Dvije kriske kruha obilato namažite majonezom. Po tome rasporedite salatu. Po salati narezite mladi luk i rajčicu u ulju. Popaprite i na to složite vruću slaninu iz tave. Druge dvije kriške kojima ćete poklopiti sendvič malo pritisnite u tavi da upiju masnoću od slanine. Onda po izboru možete namazati i na njih još majoneze, zatim poklopite i pritisnite sendvič.

Sendvič možete poslužiti narezan na kockice sa zabodenim čačkalicama.  

 

Komentari
Broj komentara:0