Vidite prvi

kuhinja

Šest načina zdravijeg pripremanja krumpira

Autor:Prvi.tv
Objava:6.10.2018. 15:30
Šest načina zdravijeg pripremanja krumpira
Učitavanje medija preglednika ...

Kalorijska i vitaminska vrijednost krumpira ovisi o pripremi. Krumpir je kroz godine nekako došao na dosta loš glas kad se govori o zdravoj ili dijetnoj prehrani. To to je posve neutemeljenoj jer iako oni sadrže ugljikohidrate, krumpiri su prirodno zdravi za nas. Ovi ukusni gomolji praktični su jr se mogu pripremiti na tisuću načina, a osim toga sadrže vitamine i minerale: vitamin C, kalij, željezo, magnezij, fosfor, tiamin, riboflavin, cink, bor, folnu kiselinu...

Krumpir težine od 100 grama sadrži oko 85 kalorija, i nema ni masti niti kolesterola. Problem je tome što mi još stotine kalorija dodajemo nezdravim načinom pripreme.  Pročitajte kako početi pripremati krumpir na zdraviji način:

1. Ostavite koru od krumpira kad god je to moguće

Vjerojatno ste čuli već informacije kako je najvredniji dio krumpira njegova kora. No u stvari vitamini i hranjive stvari nalaze se u samom krumpiru, odnosno najviše bjelančevina i vitamina C nalazi se odmah pod korom.  Zato je krumpir najbolje kuhati u kori, pa tek onda oguliti, ili ga peći u kori. Osim toga kora je izvrstan izvor vlakana.

2. Izbjegavajte prženje na ulju

Ako je moguće potpuno izbjegavajte prženje krumpira na ulju, jer je dobro znana činjenica da krumpir može "popiti" strašno mnogo masnoća. Ako spremate salatu začinite je maslinovim uljem, uljem od kikirikija, lanenih sjemenki, soje... Izbjegavajte koristiti zasićene ili hidrogenizirane masnoće (maslac, margarin) koje povišuju kolesterol.

3. Izbjegavajte kuhanje prethodno narezanog krumpira

Termičkom obradom krumpira smanjuje se količina vitamina i minerala u njemu, a  do značajnih gubitaka osobito dolazi kada se kuha oguljen i narezan. Kada ga kuhamo u kori, gubici vitamina su značajno manji.

4. Dodajte prehrani više pečenog krumpira, ali...

Još jedan način zdravije pripreme krumpira je da umjesto kuhanog izaberete pečeni krumpir, ali da ga ispečete u pećnici bez ulja i ostavite i koru. Isto tako morate izbjegavati dodavati umake, majonezu, kiselo vrhnje... Što na dovodi do broja 5.  -

5.  Izaberite dodatke s malim udjelom masti, natrija i kalorija

Ako ne možete jesti samo "goli" krumpir, izaberite dodatke kao što su bezmasni svježi sir, jogurt ili vrhnje s malo masnoća. Ili naprosto bolje začinite krumpir mediteranskim začinima – ružmarinom, vlascem, timijanom, majčinom dušicom, bosiljkom, mažuranom, klinčićem, lovorom...

6. Smanjite kalorije i masnoće u pire-krumpiru

Pire-krumpir pripremajte bez masnoće i s obranim mlijekom (s 0,5% i 1% mliječne masnoće). Ili možete i mlijeko potpuno izbaciti pa umjesto njega iskoristiti nemasnu pileću ili povrtnu juhu. Ovo će krumpirima dati poseban i zanimljiv okus.

zena.rtl.hr

Komentari
Broj komentara:0