Vidite prvi

DOBROBITI BIJELE ČOKOLADE

Postoji manje od stoljeća, a vrlo je važna za zdravlje

Autor:Prvi.tv
Objava:6.3.2017. 18:46
Postoji manje od stoljeća, a vrlo je važna za zdravlje
Učitavanje medija preglednika ...

Bijela čokolada je nastala prije manje od sto godina, pa njezina povijest nije tako bogata kao ona u tamne čokolade.

No, ova slastica ima značajan utjecaj na zdravlje.

Mješavina šećera, kakao maslaca i mliječnih dijelova koju zovemo bijela čokolada proizvedena je godinama prije Drugog svjetskog rata. Većina izvora tvrdi da su 1930. godine bijelu čokoladu prvi put proizveli Švicarci koji su danas poznati majstori u izradama čokolada i slastica.

Godinu dana kasnije tvrtka M&M je postalo prva tvrtka koja je proizvodila i prodavala bijelu čokoladu u Sjedinjenim Američkim Državama. Bijela čokolada je tako zbog svoje boje i okusa postala omiljena slastica, kako kod mlađih, tako i kod starijih osoba.

Iako bijelu čokoladu zbog njenog sastava mnogi ne smatraju čokoladom, to ne znači kako je ona štetna za naše tijelo.

Primjerice, mliječna i tamna čokolada su poznate po tome da sadrže kofein koji je dobrodošao svim onima kojima nedostaje energije. Ljudi koji su preosjetljivi na kofein ili ga ne smiju konzumirati zbog zdravstvenih razloga moraju izbjegavati mliječnu i tamnu čokoladu. Za takvu populaciju odličan izbor je bijela čokolada jer se po svom kvalitetu ne razlikuje od ostalih čokolada. Slatka je, pri sobnoj temperaturi tvrda, dobro se lomi i odlično topi u ustima.

Približno 8 grama teška pločica bijele čokolade sadrži puno kalcija, fosfora i vitamina B2 koji je poznat pod imenom riboflavin. Svi ti sastojci su ključni za pravilno funkcioniranje organizma i metaboličkih procesa te su koenzimi različitih procesa u tijelu.

Proizvođači su kroz povijest otkrili kako razni dodaci povećavaju raznolikost bijele čokolade.

Tvrtka Nestle još je 1948. godine proizvela prvu bijelu čokoladu s dodacima badema, što je ljubiteljima čokolade bilo veoma zanimljivo. Ta je bijela čokolada bila pravi prodajni hit do 90. godine prošlog stoljeća kada su je povukli iz prodaje, što se sigurno nije svidjelo njezinim ljubiteljima.

Danas na svijetu nema proizvođača čokolade koji u svojoj ponudi nema barem jednu bijelu čokoladu.

Komentari
Broj komentara:0