Vidite prvi

POSEBNA AROMA

Napravite svoje kuhano vino

Autor:Prvi.tv
Objava:19.12.2018. 19:19
Napravite svoje kuhano vino
Učitavanje medija preglednika ...

Kuhanje vina nezamjenjiva je disciplina kada dođu hladni dani. Nakon čaja zasigurno je najpopularnije sredstvo za zagrijavanje tijekom boravka na otvorenim prostorima ili kao okrepa nakon povratka kući. U tradiciji se kuhano vino spremalo prvenstveno od crnog vina, no danas je gotovo jednako zastupljeno i bijelo vino.

Pri odabiru tipa vina za kuhanje razmišljajte kakav rezultat želite u konačnici, a ne koliko je bazno vino kvalitetno ili skupo. Naime, kuhanjem se delikatna svojstva vrhunskih vina gube pa zaista nema smisla bacati novac. Tražite prije svega bazna sortna vina. Istodobno, izbjegavajte najjeftinija stolna vina jer su ona često u startu toliko izmaltretirana prekomjernim enološkim tretiranjem te lošeg i ispranog okusa da vam ne mogu pružiti solidnu bazu.

Želite li da kuhano vino dobije posebnu aromu, u njega stavite nekoliko zrna papra i prokuhajte s ostalim začinima. Crni papar poslužit će i ako pri ruci nemate klinčića. Također, kod serviranja u šalicu ubacite krišku naranče - dat će vinu još posebniji okus.

Postoji puno varijacija na temu kuhanog vina, ali osnovni recept bi izgledao otprilike ovako.

Sastojci: litra crnog vina, 8 klinčića, paketić kore od cimeta, 1,5 dl vode, 6 žlica šećera, korica od naranče.

Priprema: stavite vodu u lonac i u nju sve začine pa prokuhajte dok voda malo ne ispari. Dodajte vino i malo prokuhajte. Uživajte!

 

Komentari
Broj komentara:0