Vidite prvi

OTKRIJTE TAJNU SAVRšENOG roštilja

Najveća greška kod pečenja mesa na roštilju - probadanje vilicom

Autor:Prvi.tv
Objava:28.2.2017. 21:25
Najveća greška kod pečenja mesa na roštilju - probadanje vilicom
Učitavanje medija preglednika ...

Bliži nam se proljeće, savršeno godišnje doba za pečenje roštilja i uživanje u pripremi hrani na otvorenom. U pripremi za toplije dane, izbjegnite tipične greške i napravite ukusan obrok u kojima će svi uživati.

Savršeno pečen odrezak ima karameliziranu površinu, a iznutra je sočan, te se topi u ustima prilikom svakog zalogaja. Ljudi obično peku odreske na previsokoj temperaturi. No najveća greška je što ih uvijek dodiruju, probadaju vilicom i provjeravaju jesu li pečeni iznutra. Umjesto toga trebali bi se suzdržati od probadanja površine bilo kakvim oštrim predmetima, jer na taj način ispuštaju ukusne sokove iz odreska što je pogrešno. 

No, ne brinite. Pečenje roštilja je umjetnost, i vještina koja se stječe iskustvom. Da biste ispekli kvalitetan komad mesa potrebno je izbjegavati greške s kojima se suočavaju brojni početnici.

1. Ne uzimate si dovoljno vremena za mariniranje - Roštilj će imati bolji okus ako ga marinirate u ulju i začinima nekoliko sati prije pečenja, a idealno bi bilo i cijelu večer prije pripreme. Ne zaboravite u marinadu dodati i nešto kiseline poput limunovog soka ili octa, jer će ono spriječiti razvoj heterocikličkih amina na visokim temperaturama prženja koje se smatraju kancerogenima.

Roštilj će imati bolji okus ako meso marinirate prije pečenja. Pripazite i da debljina svih odrezaka bude otprilike jednaka kako bi se meso ravnomjerno ispeklo.

2. Izbjegavate korištenje dodatne masnoće - Nemasno meso poput piletine i puretine zalijepit će se za rešetke roštilja ako ih ne premažete nekom masnoćom. Papir za pečenje namočite s uljem ili maslacem, pa pređite preko zagrijanih rešetki prije nego što na njih stavite ovakve komade mesa.

3. Stavljate na rešetku hladno meso - Kao što ne biste hladan odrezak stavili u tavu, tako je poželjno pustiti da marinirano meso dođe na sobnu temperaturu prije nego što ga stavite na rešetku roštilja. Tako meso nećete "šokirati" toplinom, a ono će se ljepše ispeći i imati bolju boju. Ovako se savršeno peče debeo odrezak s kostima.

4. Previše okrećete meso - Jednom kad komad mesa stavite na roštilj bolje ga je što manje okretati i pomicati. Naime, mesu s roštilja onaj poseban okus daje karamelizacija površine, do koje se dolazi kad se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u odgovarajućem vremenskom okviru. 

Kad mislite da je vrijeme za okretanje odrezaka, hvataljkama nježno pokušajte odvojiti meso od rešetke. Ako se meso "lijepi" za rešetku, a nauljili ste je, to je znak da ga trebate pustiti da se peče nekoliko minuta duže da biste dobili lijepu karameliziranu površinu.

5. Ne puštate meso da se odmori - Da bi se stabilizirali sokovi u mesu, a vaš odrezak (p)ostao sočan, svaki je komad potrebno "odmoriti". Nakon pečenja mesa, zamotajte ga u aluminijsku foliju i pustite da tako stoji pola vremena od ukupne termičke obrade. Aluminijska folija zadržat će toplinu, a vi ćete dobiti ukusan komad mesa.

Dobar tek!

Komentari
Broj komentara:0