Vidite prvi

zdrava hrana

Kokosovo ulje zapravo je otrovno?

Autor:Prvi.tv
Objava:26.8.2018. 13:14
Kokosovo ulje zapravo je otrovno?
Učitavanje medija preglednika ...

Kad se tek pojavio na tržištu, kokosovo ulje izazvalo je lavinu pozitivnih komentara zbog raznih nutricionističkih prednosti koje predstavlja za organizam pri konzumaciji, ali i kao beauty proizvod. No ovih dana podigla se prašina s tvrdnjama brojnih stručnjaka da je ovaj dugogodišnji superfood zapravo poguban za naše tijelo.

Mnogi su odbacili obično biljno ulje i zamijenili ga kokosovim, a njime su počeli i izbjeljivati zube, koristiti kao masku za lice, kosu... Naveliko se pričalo kako je upravo to ulje jedno od najzdravijih koje možemo pronaći u prirodi. Za sve one koji prati Keto ili Paleo dijete, kokosovo ulje jedno je od bitnijih namirnica koje im čini dnevni meni, no ovih dana ponovno se povela rasprava je li uistinu toliko dobro? Ipak se radi o zasićenim mastima koje, pri velikoj i redovitoj konzumaciji, mogu dovesti do većeg rizika od srčanih bolesti, a nedavno je Karin Michaels, profesorica s prestižnom Harvarda, izjavila da unatoč pozitivnoj reputaciji koja godinama prati kokosovo ulje, ono predstavlja niz zdravstvenih komplikacija. Otišla je toliko daleko da je ovu poznatu superfood namirnica nazvala čistim otrovom i jednom od najgorih stvari koje možete unijeti u organizam.

Naime, kokosovo ulje navodno uravnotežuje hormone i sagorijeva masti, no kako se radi o zasićenim mastima, još uvijek se ne zna kako točno utječe na krvožilni sustav. Kroz nekoliko istraživanja ustanovljeno je kako kokosovo ulje nema nikakvih prednosti u usporedbi s, primjerice, suncokretovim uljem, no još uvijek nema ni negativnih rezultata koji bi upućivali na njegovu zabranu. Ipak, stručnjaci preporučuju da umjesto kokosovog mlijeka radije koristimo maslinovo ulje i ulje avokada, piše fashion.hr.

Komentari
Broj komentara:0