Vidite prvi

PAZITE KOLIKO GA KONZUMIRATE

Greška koju svi radimo kad jedemo voće

Autor:Prvi.tv
Objava:13.7.2017. 18:32
Greška koju svi radimo kad jedemo voće
Učitavanje medija preglednika ...

Voće je osnovna prehrambena namirnica koje sadrži važne vitamine, proteine i prehrambena vlakna potrebna za pravilan rad organizma. No ono sadrži i veliki postotak fruktoze koje može naštetiti pojedincima ako ga uzimaju na pogrešan način.

Fruktoza je vrsta jednostavnog šećera koji daje slatkoću voću, ali i medu te primjerice zamjenskim sladilima poput sirupa od agave. Baš kao i svaki drugi šećer i ona može značajno povećati razinu šećera u krvi, ovisno o vrsti slatkih plodova koje jedemo.

Banane, mango, smokve i grožđe plodovi su s visokim postotkom fruktoze, koji će izazvati nagli skok šećera u krvi, što može rezultirati laganom groznicom, vrtoglavicom i još jačom željom za slatkim kod osobe koja je pojela slatki zalogaj.

Manje fruktoze i niže skokove šećera u krvi osigurat će voće manje slatkoće poput borovnica, dinje i malina. No da bi se usporila apsorpcija fruktoze, ne treba se odricati voća s visokim postotkom šećera, već ga kombinirati na odgovarajući način.

"Kombinacija voća s masnoćom ili proteinom usporit će rast šećera u krvi", ističe američka nutricionistica i autorica knjiga Frances Largeman-Roth, koja dodaje: "Upravo su zato jabuke s maslacem od kikirikija, šumsko voće s jogurtom i grožđe sa sirom klasični i zdravi zalogajčići."

Komentari
Broj komentara:0