Vidite prvi

Pitanje svih pitanja

Zašto se mladi u BiH danas više ne žene i ne udaju?

Autor:Prvi.tv
Objava:7.4.2018. 10:41
Zašto se mladi u BiH danas više ne žene i ne udaju?
Učitavanje medija preglednika ...

 

 Zašto se mladi danas, u moderno vrijeme u BiH ne žene i ne udaju? Je li zapad došao do nas u svim porama društva pa tako uzeo maha i u tome segmentu? Razloga je i pitanja bezbroj i idu u nedogled sve do pomutnje ljudskoga uma. Netko će reći da je država ljigava, nema posla, mladi se više neće žrtvovati pa već kod prvoga problema u braku puknu tikve, kako narod i selo kažu za slučaj nesretne i otužne brakorazvodne parnice.

Kocka, alkohol i nasilje su problem. Toga je bilo i prije, u nešto većem ili manjem broju. Zašto je brak naših roditelja i pradjedova bio primjer? Prvi je odgovor žrtva i bavljenje samim sobom. Muž je bio stup kuće, žena je bila poštovana. Znao je se red, držalo je se do odgoja. Sad je prevladalo stajalište gdje se ono vrijedno potiskuje, lakonski rečeno, da skratimo, posrijedi je obrnuta ljestvica vrijednosti. Prohtjevi i želje su velike, mogućnosti sasvim male ili nikakve.

Puno usporedba i zavisti vidimo u mnogim obiteljima: Kako Mate može? Kako Dragan ugađa svojoj ženi? Kako on sagradi kuću, vidi nas. Tu se stvori određena netrpeljivost. Ode Dragan iz kuće i od žene jer ne može gledati Matu kako gradi veliku kuću. Iduća je anomalija u bh. svakodnevnici vječita znatiželja: Vidi u kući što ima kod Mate i ispitaj ženi li mu se Ivo. Operi vlastitu kuću da bi u drugoj vidio što ima prljavo zlatno je pravilo do kojega normalni čovjek treba držati danas.

Živimo u nenormalnom društvu gdje interesi drže interese. Plemići se žene s plemićima, sirota kuća sa sirotima. Ne daj Bože slučajno da se plava krv miješa s crvenom sirotinjskom. Raspad sustava ili braka slijedi neminovno. Živimo u kastama mada to načelno ne priznajemo sami sebi.

Tradicija nestaje, čovjek u brzini i kolotečini života sagiba vlastita koljena. Udane žene pune noćne klubove, djecu čuvaju bake. Oženjeni muževi gledaju u mlade žene željne avanture i praznih kuloarskih priča. Normalan čovjek gleda zabezeknutim očima i kaže: - Tata, ja se neću ženiti! - Zašto sine? - Pa, mama mi je neki dan rekla da joj je ona dugogodišnja frendica Maja napustila muža i otišla drugome. - Nije sine, nije! Nego Maju malo muž tuče, znaš sine. Dječak gleda pozorno u tatu i misli mu načas odlutaju: - Tata, ja cu se ženiti! - Bravo sine! Dječak potom odgovori: Ali, za koga?

Komentari
Broj komentara:0