Vidite prvi

IZVAN MRGINJA

Švicarska za novac, a BiH za odmor

Autor:Velimir Begić
Objava:4.1.2017. 11:00
Švicarska za novac, a BiH za odmor
Učitavanje medija preglednika ...

I u ovu Novu godinu kao i u svaku drugu ušli smo novim poskupljenjima. Najprije se govori o cigaretama, one su i na početku svih naslova. Unatoč novom poskupljenju građani ovaj porok, pokazala je, između ostalih i anketa našeg portala, neće ostaviti. Iako je u neku ruku najjednostavniji za ostaviti ga. Nije potreban poput struje, vode, telefona, prehrambenih proizvoda, registriranog vozila, ali pušit ćemo i dalje.

Ovo poskupljenje cigareta ne radi se zbog zdravlja ljudi, kako se to često pokušava predstaviti, nego zbog punjenja državne blagajne. Jer da se radi o zdravlju ljudi, uz poskupljenje koje bi bilo puno više, odredila bi se i zabrana pušenja u uredima, restoranima, kafićima… Ovom licemjernom mjerom ponovno se ne misli na zdravlje ljudi, jer ću ja kao pušač i dalje oko sebe zagađivati nepušače i štetiti njihovom zdravlju. Stoga bi na kutijama mogli pisati i – Vaše pušenje pomaže državi. Bilo bi iskreno, ako ništa drugo. Možda bi tada mnogi prestali pušiti, da bi time prestali pomagati i državu. Država je mnogima 'rak-rana'. I to bi plašilo pušače poput fotografija karcinoma na kutijama cigareta u EU.

Međutim, možda ćemo uskoro svi pušiti nargilu s obzirom na to koliko Arapi zemlje kupuju u BiH, te koliko su kupnje još najavili. Vlašić, Sarajevo, Ljubuški, Čapljina, Međugorje… Sve to su njihove mete ili su tu već kupili zemlju. Stotine su tvrtki koje za njih odrađuju poslova kupovine. Gotovo sve osnovane su s minimalnim temeljnim kapitalom od 2000 maraka, a postale su i predmet istraga. SIPA, Porezna uprava, OSA i Služba za poslove sa strancima provjeravaju sve te agencije za nekretnine, a sumnjaju i u pranje poreza.

Najviše kupaca je iz Kuvajta, skupe i bogate države u kojoj su na snazi šerijatski zakoni, koji se tamo uglavnom poštuju, pa im onda BiH služi kao jeftina tulumara. Ta 'jeftina tulumara' predstavljena im je kao muslimanska zemlja, pa se i oni malo razočaraju kada dođu i vide kako to baš nije tako, ali ipak kupuju i konzumiraju i alkohol i ovdašnje žene koje se za njih udaju. I time se država treba baviti, a ne poskupljenjima. Kada već skupo plaćaju kuće i zemljišta, neka onda skupo plate i porez, pa ne bismo ulazak u svaku novu godinu dočekali poskupljenjima. Novca imaju.

Posebno mi nevjerojatno zvuče najave o kupovini velike površine poljoprivrednog zemljišta u Ljubuškom. Bavili bi se oni poljoprivredom!? Pa nisu novac stekli na poljoprivredi. Pola Ljubuškog se time bavi, ali nitko se nije obogatio. U najmanju ruku sumnjiva je najava da će se baviti poljoprivredom u kojoj iz BiH nitko nije zaradio osim bivšeg ministra poljoprivrede.

U svom prvom dolasku bogataši iz arapskih zemalja očekuju kako BiH živi po šerijatskim zakonima, pa se malo razočaraju kada vide da to nije tako kako im se predstavilo, dok je za zapadnu Europu u BiH i previše šerijatskih pravila i običaja. Potvrđuje se još jednom kako je ovo zemlja s puno identiteta. Ili bez identiteta!? Uvijek se ističu prirodna bogatstva BiH. To je jedino što nismo mogli uništiti, a nismo ni stvorili. Uništiti ne možemo, ali zato (pro)dati možemo. Davno je jednom netko rekao da bogatima treba Švicarska za novac, a BiH za odmor. Stiglo je i to vrijeme.

Dobar je pokazatelj za stabilnost BiH kada stranci kupuju toliko zemlje, rekao bi optimist, a dobro obaviješteni optimist je pesimist, rekao bi pokojni pisac Veselko Tenžera, pa bi taj njegov pesimist, osvrnuvši se na početak teksta svakako zaključio s 'popušili smo'.

Komentari
Broj komentara:0