Vidite prvi

izvan mrginja

Spašavanje BiH – najveća greška hrvatske politike

Autor:Velimir Begić
Objava:12.4.2017. 10:32
Spašavanje BiH – najveća greška hrvatske politike
Učitavanje medija preglednika ...
1

Kuka i motika, rekao bi naš narod, digla se iz političkog Sarajeva za obljetnicu osnutka Hrvatskog vijeća obrane. I opet se prekraja povijest. Opet se optužuje za agresiju. Optužuje se za zastave. Optužuje se za Herceg-Bosnu. Optužuje se hrvatski vojni i politički vrh. Prije suda.

Prema pravnoj presumpciji nevinosti nitko nije kriv dok mu se ne dokaže suprotno. Osim u slučaju Hrvata u BiH, koji imaju presumpciju krivnje. Oni su krivi dok ne dokažu suprotno, a kada dokažu da nisu krivi, optužbe određeni mediji i političari i dalje ne povlače. Čak ih i pojačavaju.

HVO je osnovan nakon početka rata u Ravnom koji ''nije naš rat'', nakon zaustavljanja tenkova na Pologu, nakon napada po Hrvatskoj u kojima su sudjelovali i časnici iz reda bošnjačkog naroda u tadašnjoj JNA. Nekoliko dana ranije počelo se pucati i po Mostaru. U vrijeme osnutka HVO-a, rat je već bjesnio Bosnom i Hercegovinom, a u to vrijeme odvijala se teška bitka za Kupres, koji je i pao 10. travnja, samo dva dana kasnije. O tome je pisao i dragovoljac Drago Stanić iz Tomislavgrada.

-Iz pravca Kupresa smo ugledali kolonu tenkova. Naši su! – govorili smo i tomu se nadali. Sve dok iz prvog tenka nije suknuo plamen i ta granata je raznijela jedan od bagera koji su utvrđivali naše položaje kod benzinske crpke u Kupreškom polju. Tada je nastao pakao. Stotine granata je padalo po našim položajima..., svjedoči Stanić o tim dramatičnim danima, a danas četvrt stoljeća kasnije nekima još nije jasno, ili ne žele da im bude jasno zašto je osnovan HVO. Eto, baš zato! Da se prostori obrane od velikosrpske agresije u kojoj su sudjelovali i neki bošnjački časnici, tada oficiri. Da se obrani i oslobodi BiH, što je na kraju i učinjeno. Zahvaljujući Hrvatskom vijeću obrane. Postrojbi u kojoj su bili i Bošnjaci koji su shvatili što se događa, te da je to itekako i njihov rat. I oni su bježali s Kupresa kao i Hrvati. HVO je bio i njihova prva, a tada i jedina, vojska. Potvrdio je to i general Milivoj Petković, nekadašnji načelnik glavnog stožera HVO-a.

-U početnim djelovanjima HVO-u su se priključivali i muslimani, koji su na taj način branili svoja ognjišta. Armija BiH se pojavila daleko kasnije kao teritorijalna obrana, te vrlo sporo formira svoje postrojbe. Imaju oni svoje korpuse, ali ništa to nije zaokruženo. Na ovim prostorima ovdje su to postrojbe koje su bile u sastavu HVO-a, kazao je gotovo godinu dana nakon osnutka HVO-a, u veljači 1993. godine, general Petković, kojemu se sudi u Haagu i koji bi, ako pravde ima, do kraja godine trebao biti oslobođen jer je branio BiH. Ni njemu se, kao ni drugima ne dokazuje krivnja. Ona je postavljena, a oni dokazuju nevinost.

Zločina je bilo, kao i u svakom ratu, i svakoj vojsci. Njih ne mislim pravdati, ali HVO nije bio zločinačka organizacija, niti je osnovan s takvim ciljevima. Osnovan je, rekli bi njegovi pripadnici, za muku, jer da nije bilo napada na Hrvate, HVO ne bi ni bio potreban, ali Hrvati su morali spašavati BiH. Zasmetale su i zastave na obilježavanju ove velike obljatnice u Mostaru. Zastava HVO-a koji je spasio BiH i Herceg-Bosne koja je zajedno s HVO-om ušla u Federaciju i državu BiH, odnosno Vojsku Federacije BiH, a potom i u Oružane snage BiH. Stoga bi trebalo razmisliti da se uz zastavu BiH češće stavlja zastava HVO-a, jer bez HVO-a ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine, koliko god to nekima smetalo i bilo teško priznati.

Prije osnivanja HVO-a i vojnog organiziranja za spašavanje BiH, Hrvati su BiH spasili i politički – referendumom za nezavisnost. Spasili su je obranom i oslobađenjem u ratu, spasili su je u Daytonu, pristajući na brojne ustupke i žrtvujući se kako bi napokon na ovim prostorima zavladao mir, spašavaju je i danas boreći se da država uđe u Europku uniju. I to je, možda najveća greška hrvatske politike, jer naprosto se čini da se ovakva Bosna i Hercegovina, s ovakvim političarima, više ne može spasiti.

Komentari
Broj komentara:1