Vidite prvi

IZVAN MRGINJA

Requiem za BiH već se 'sklada' u Sarajevu i Banjoj Luci

Autor:Velimir Begić
Objava:11.1.2017. 10:40
Requiem za BiH već se 'sklada' u Sarajevu i Banjoj Luci
Učitavanje medija preglednika ...

Izjave o novoj velikoj Srbiji, prijetnje dolaskom Rusije u BiH, prijetnja NATO-a, svađe oko nadležnosti nad oružanim snagama, neodlučnost međunarodne zajednice, težnje za unitarnom državom najbrojnijeg naroda... Sve to događa se danas u BiH i neodoljivo podsjeća na početak devedesetih godina. I nije mali broj onih koji strahuju od novog oružanog sukoba. Sreća je da svjetske sile imaju većih problema od Balkana, pa rata neće.

Velika Srbija – svako malo netko se pozove na Načertanije koje još žive u dijelu srpskog naroda i krene zagovarati Veliku Srbiju. Svaki put nakon tog zagovaranja Srbija ostane još manja. Nemoguće je očekivati da bi se u okrilje 'majke Srbije' vratila Crna Gora, Kosovo sigurno neće, a pitanje je bi li u Srbiji i željeli Republiku Srpsku. Od Hrvatske su, valjda napokon, odustali.

Rusi su rekli kako oni ništa nisu ni rekli, niti pomogli Dodiku, te da ovih dana imaju  problema s Ukrajinom i u Siriji da bi se još bavili i Balkanom.

Zapovjednica NATO-a u BiH Giselle Wilz lupila je šakom po stolu i poručila vojsko stoj. Malo su zastali, a potom dobili voljno. To voljno iskoristili za odlazak na proslavu dana Republike Srpske u Banjoj Luci. Sve je u redu. Pronađena je rupa u zakonu (a ima ih), jer nisu kao bili na proslavi Dana RS-a, nego su se postrojili pred svojim zapovjednikom iz Predsjedništva BiH Mladen Ivanićem. Baš kao što će se 1. ožujka postrojiti i pred drugim članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem, dok iz Banje Luke neće obilježavati ovaj datum na koji je proveden referendum u BiH. Oni su žaljeli ostati u velikoj Srbiji.

Parafrazirajući Atomsko sklonište BiH od rata do rata, kuca od vrata do vrata. Hrvati su spasili BiH tim referendumom da pobjegne iz Jugoslavije, ali i četvrt stoljeća kasnije BiH još nekud bježi i luta, tražeći se bespućima međunoradne zbilje. A zbilja je put prema Europskoj uniji. Sada su toga najsvjesniji Hrvati. Dok se jedni bore za Rusiju, drugi za Tursku i arapske zemlje, Hrvati se bore za BiH. BiH kojoj je potrebna unutarnja reorganizacija, izmjene ustava i izbornog zakona, kako bi opstala. U protivnom teško da će preživjeti, koliko se god trudili iz međunarodne zajednice. Probleme je u razgovoru s hrvatskom predsjendicom Kolindom Grabar – Kitarović iznio i šef misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore. Istaknuo da ''cijeni iskrenu zabrinutost hrvatske predsjednice za stabilnost Bosne i Hercegovine, te dijeli značaj prepoznavanja terorističke prijetnje''. Napokon su i službeno priznali da prijetnja postoji, dok su bh. političari mahom napadali predsjednicu RH zbog ranijih izjava o terorizmu.

Moore je istaknuo je ulogu Hrvata u Bosni i Hercegovini ''kao predvodnika procesa europskih integracija u ovoj zemlji''. Napokon je i to javno priznato. Hrvati žele Bosnu i Hercegovinu. Čini se i više od drugih.

Visoki predstavnik Valentin Inzko, koiji nije bio pretjerano aktivan u svom mandatu (još mu nije kasno), znao se često pohvaliti kako svira orgulje u svojoj rodnoj župi, ali u Bosni i Hercegovini nitko više ne pleše po njegovim notama. Ako ne pojača svoj angažman uskoro će moći odsvirati samo requiem za BiH. U Sarajevu i Banjoj Luci odavno ga već 'skladaju'.

Komentari
Broj komentara:0