Vidite prvi

POLITIČKE KENTRE

Nova Ljevica

Autor:Ivan Crnjac
Objava:3.1.2017. 9:51
Nova Ljevica
Učitavanje medija preglednika ...

Kod nas, na našim prostorima, stvari se uglavnom zovu drugačije od onog što one jesu.

Uzmimo za primjer kockarnice koje su poharale Hercegovinu u (post)ratnom vremenu. I danas na ulaznim vratima tih kockarnica piše: "Salon za zabavu" a one to jednostavno nisu. Idejno su možda i zamišljene kao takve, no pratktično su sve osim onog blagog naziva koji nose. Ako ljudi negdje troše živce, novce i džeparac svoje djece, o kakvoj je tu zabavi riječ?

Tako je to kod nas, uglavnom, u svim porama života. Lopovi su gospoda, politički lešinari su uglednici, mali i veliki stranački agitatori su novinari, prodavači magle su stručnjaci za komunikaciju ili marketing, intelektualni šljam koji je isplivao u najvećim turobnim vremenima se naziva akademicima. Svećenici prijestupnici su karizmatici i tako dalje, i tako dalje, u nedogled. Tako je i s političkim strankama i nevladinim organizacijama. Nedavno je u Hrvatskoj osnovana jedna takva (para)politička opcija koja bi trebala njegovati i baštiniti sav onaj šljam zaostao iz prošlih vremena.

Ne volim pisati o tim vremenima. Prožvakano je to. I ispisano je dovoljno. No, neke se stvari ne može zaobići.

Ta nova opcija, nazvana je, onako mudro i inovativno Novom ljevicom. Okupila je u svojim redovima mnoge hrvatske džabalebaroše iz raznih udruga koji bi trebali Hrvatima, takvim zatucanima kakvi jesu, pričati priče o politici i ponuditi alternativu.

Ova opcija, koja ne krije da je pro-jugoslavenska, požurila se i brže-bolje osnovala i "sestrinsku" verziju u Bosni i Hercegovini. Neki od osnivača, poput velikog intendanta Frljića koji u kazališnim predstavama čupa raspela iz anusa i baca publici i komunista Markovine iz Mostara su osim Hrvatske, odlučili počastiti i narod(e) Bosne i Hercegovine svojim novim lijevim ostvarenjima. Treba, osim Hrvata, objasniti i svim poštenim Bosancima i Hercegovcima koliko su zadrti, u fašizam i nacizam zagrizli i nazadni. Ova opcija, kakva god bila, u jednoj stvari je ipak autentična, a to je ono pro-jugoslavensko u njoj. Ljevičari, i to kakvi, pazite, novo-ljevičari, se okupili na Jahorini i odučili krenuti u juriš protiv nacionalnih bh društava.

Predsjednik SDP-a, Nermin Nikšić nije bio inteligentan kao kolege mu iz hrvatskog SDP-a. On je, odlučio doći i pozdraviti formiranje ovog novog društvanceta. Hrvatski SDP-ovci su bili toliko pametni pa su te orgije ipak ignorirali. Osim Ive Josipovića. On da se i u HDSSB učlani, ja se ne bih začudio.

Nikšić nije. On je prvi poletio na Jahorinu, onako potpuno ljevičarski, u maniri svih pravih ljevičara, uz kavijar i škampe, baciti par selfija s novo-ljevičarima, novim ajfonom. Nitko nije kazao da je sada štetno to što se netko iz Hrvatske petlja u BH pitanja. Kada to čine HDZ-ovci, onda ćemo stalno slušati kako je to podjela Bosne, a ako to rade Markovina, Eugen Pusić i njihovi, onda je to legitimno.

U Hrvatskoj ova vladina organizacija sastavljena od šefova bivših i sadašnjih nevladinih organizacija i nije neki problem. Hrvatski narod u Hrvatskoj, uz sve svoje mane, nikada neće prihvatiti nijednu "lijeviju" opciju od SDP-a. Jednostavno, ne treba im.

Imaju HDZ.

Nova ljevica u Hrvata može do jedan, eventualno jedan i pol posto, i prije će Pernar otić na prijem u izraelsko veleposlanstvo nego što će Nova ljevica imat saborskog zastupnika. Ova, nova ljevica je zapravo, problem za ovu jadnu i nesređenu BiH. Uz narod nepismen kakav jest i legitimne predstavnike, neodgovorne kakvi jesu, novoljevičari će biti u prilici da ometu eventualnu postizbornu koaliciju i da, na koncu konca, pripomognu stvaranju neke nove platforme i zaustave tokove i procese u Bosni i Hercegovini koji su davno mogli biti završeni bez uplitanja novoljevičara. Da, recimo, samo hipotetski, nije bilo Komšića, Alijanse i Platforme, mi smo priču koju danas slušamo, mogli slušati prije desetak godina. Ali jok. Treba pričom o ljubavi prema ovoj zemlju i nju i njen narod unazadit i posvađat. Zavadi pa vladaj. I sad bi opet. Oslačalo im se. A sve ogrnuti ljevičarskim plaštom.

Što se tiče ujedinjenja ljevice u BiH od tog nema ništa. Da bi se nešto ujedinilo prvo treba biti razjedinjeno, a da bi bilo razjedinjeno, logika je da treba postojati. A u BiH ona ne postoji. Osim u tragovima i u glavama pojedinaca koji ni u najluđim snovima ne bi radili ono što rade nitkovi koji se ljevicom kite. Mene bi bilo stid, ako ništa, zbog istinskih ljevičara, poput Mujice iz Urugvaja.

Ljevičarit, a kitit se Titom i njemu ode pjevat, mogu samo naši. Bez obzira jesu ujedninjeni ili razjedinjeni, jesu u Zagrebu ili na Jahorini.

 

Komentari
Broj komentara:0
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim korisnicima.