Vidite prvi

Svi smo mi izašli iz Gogoljeve kabanice

Nikolaj Vasiljevič Gogolj - obljetnica

Autor:I.V.
Objava:4.3.2018. 10:29
Nikolaj Vasiljevič Gogolj - obljetnica
Učitavanje medija preglednika ...

Nikolaj Vasiljevič Gogolj poznati je rusko-ukrajinski pisac , dramatičar , publicist, društveni kritičar.  U vlastitom je stvaralaštvu centar Gogoljevog promišljanja uvijek bio obični čovjek sa svim vrlinama , manama, podlostima i moralnoj izopačenosti.  Misticizmu sklon, Gogoljev stvaralački opus relativizira ljudsku egzistenciju, jednostavnim misaonim razglabanjima, detaljnim opisom čovjekovog karaktera u dramatičnim svakodnevnim situacijama.

Društvenim intrigama prepun mu život Gogolj intenzivno preispituje ljudski bitak, kritizira moral velikaša i pomamu rasipništva. Gogoljeva Kabanica je predmetna osviještenost čovjeka, materijalizirani subjekt i objekt kojega ljudsko biće veliča i daje mu potrebni smisao.

Nikolaj Vasiljevič Gogolj se je rodio 31. ožujka u malenom naselju Soročincima u ukrajinskoj obitelji. Svoja djela pisao je na ruskom i materinjem ukrajinskom jeziku. Gogoljev otac se zanimao za kazalište, pisao je kazališne komade . Tu je sklonost prenio na malog sina Nikolaja, prije svega ljubav za kazalište i književnost. Majka mu je bila kućanica i odgajala je djecu.

Školovao je se u Poltavi, Nježinu i Petrogradu. Tu se je osjećao po vlastitoj tvrdnji kao stranac na zemlji. Po početnom utjecaju romantizma, piše crtice iz folklora zanimajući se za ukrajinsku povijest i predaju. Upravo zahvaljujući Gogolju možemo ustvrditi prevlast proze nad poezijom u ruskoj književnosti. Njegova najpoznatija prozna djela su romani Mrtve duše i pripovijetka Kabanica te drama Revizor.

Isprazne živote nižih činovnika detaljno razrađuje u pripovijetkama Nos i Kabanica, gdje Gogoljeva kabanica postaje sinonim za ljudsku vrijednost, prolaznu slavu i minoran čovjekov položaj u svijetu. Gogolj je puno putovao Europom, sklapao prijateljstva a potkraj života posjetio je čak i Jeruzalem.

Posljednje godine života su mu bile obilježene askezom i misticizmom, umire relativno mlad u dobi od 42 godine dana 4. ožujka 1852. godine u Moskvi. Fjodor Mihaljevič Dostojevski, prvak ruskog realizma u svjetskoj književnosti dao je  nepremostivu književnu slavu Gogolju riječima:'' Svi smo mi izašli iz Gogoljeve Kabanice. ''

 

 

Komentari
Broj komentara:0