Vidite prvi

Tragom sociologije sporta

Navijačke skupine i sportsko navijanje

Autor:I.V.
Objava:12.2.2018. 12:10
Navijačke skupine i sportsko navijanje
Učitavanje medija preglednika ...

Navijanje je, kao sportski fenomen, neizostavan amblem svih sportskih natjecanja i u takvom obliku opstaje unutar okvira društvene zajednice. Sociologija sporta navodi navijačke skupine kao emocionalno-psihološke grupacije čiji suodnos sa svijetom generira ponašanje na terenu i izvan njega. Drugim riječima, navijačke skupine djeluju povoljno na okruženje za razliku od lošega marginalizma i potonjega subjektivizma ostaloga dijela svijeta usmjerenoga nauštrb organiziranih navijačkih skupina.

Eklatantan primjer pozitivnih reakcija i odličnu realizaciju navijačkih skupina uvidjeli smo na nedavnim požarima, koji su buktjeli diljem Splita i okolice, i odlučnoj i brzoj reakciji članova Torcide koji su se uhvatili u koštac s vatrenom stihijom i pomogli spasiti cijeli grad po cijenu vlastitoga života. Kao drugi primjer navodim navijačku skupinu Ultras iz Mostara koja redovito sudjeluje u akcijama darivanja krvi smatrajući to plemenitim djelom milosrđa prema bratu čovjeku. Mnogo takvih primjera ukazuje  na jedno novo sociološko utemeljenje navijačkih skupina kao organizacija iza kojih stoji plemenita gesta i jasan stav koji prezentira nenasilje i etiku dijaloga sa svijetom. Ne bih toliko zauzeo stav da iza navijačkih skupina slijede bunt i revolt iako određena skupina to možda prezentira iz sebi svojstvenih razloga.

No, navijačka skupina nekad, kao i danas, budno prati suvremena kretanja u svijetu, ne dodvoravaju se rasipanju dobara i prisilnom eksploatiranju ljudskih resursa, energično bivaju glas javnosti kad sva zvona doslovno zašute. To ih čini mostom pomirenja i nadom da će svojim načinom djelovanja ponuditi toliko pravedniji suodnos snaga u svijetu i iscrpiti lošu vladavinu bezakonja u narodu te umanjiti pesimizam mladih u nastojanju za boljim načinom življenja. Kamo sreće da imamo što više sportskih natjecanja i navijačkih skupina koji će izgraditi novi sustav vrijednosti čiji će program odjeknuti svijetom – više puta, a ne samo jednom i nikad više kako stoji u naslovu jedne pjesme. Zaključit ću cjelinu konstatacijom: "Navijačke skupine nisu problem, oni mogu biti samo rješenje problema."

 Ivan Vrljić, prof. 

Komentari
Broj komentara:0