Vidite prvi

Uskrsnuće tijela

Kristovo Uskrsnuće - pobjeda nad smrću i grijehom

Autor:Ivan Vrljić
Objava:31.3.2018. 15:05
Kristovo Uskrsnuće - pobjeda nad smrću i grijehom
Učitavanje medija preglednika ...

Pojam teološkoga podrijetla nazvan „uskrsnuće" dolazi iz staroslavenskoga jezika, a znači sazrijevati, ponovno rasti. Upravo Kristovo Uskrsnuće, temelj kršćanske vjere, koncizno govori o čovjekovoj nadi u bolje sutra, patnji koja ima smisao i koja nije rekla svoju konačnu riječ niti doživjela doslovnu preobrazbu ljudskoga bitka. Kristovo Uskrsnuće nije ideal, puka mašta.

Ono je stvarnost, osobitost teologije koja ima izlaza iz čovjekove osobne krize. Krist je doživio kalvariju, patnju, mučenje i gorku smrt. Ali Uskrsnuće je ipak temeljni zahtjev vjere, utjeha od svakodnevnoga posrtanja, pada u prolaznost i ništavilo ljudskoga postojanja i djelovanja. Sublimirajući suodnos uskrsnuća i patnje dobivamo stav koji prezentira činjenicu da upravo uskrsnuće prethodi i nastavlja put spasenja, nadopunjuje vjeru u sutrašnjicu.

Postoji dvije verzije shvaćanja uskrsnuća, svjetovno i religiozno poimanje geneze Uskrsnuća. Prvotno shvaćanje generira znanstvenu analizu uskrsnuća, relativizira pojam Uskrsnuća i negativno se odnosi prema tumačenju i znanstveno-sustavnom razmatranju termina Uskrsnuće. Takvo shvaćanje povijesnim slijedom pronalazimo u prosvjetiteljskome antiklerikalizmu i liberalnome antidogmatizmu. Drugotno shvaćanje stavlja Uskrsnuće na pijedestal svih vrijednosti. Čak štoviše, Uskrsnuće smatra temeljnim postulatom kršćanskoga života.

Nevezano je li riječ o kršćanstvu,  prirodne se religije također pozitivno odnose na  definiranje pojma Uskrsnuće. Primitivne religije uskrsnuće doživljavaju kao opetovani proces u prirodi koji se obnavlja na jedan drugačiji, novi te sustavniji i bolji način.

Navezanost na ono materijalno istiskuje čovjekovu duhovnu biogenezu smatrajući ljudsku osobu pukim proizvodom fizičkih i kemijskih spojeva. No čovjek u svojoj punini nije samo materija, on je duhovno biće spremno na rad i djelovanje za bolje sutra i, u konačnosti, vjeruje u drugi bolji svijet poslije zemaljskoga obitavališta.

Uskrsnuće je motivacija i rezultat čovjekova napora da iznova shvati svijet u vlastitoj osobitosti. Ovaj život zasigurno ima smisao u Kristovom Uskrsnuću, jer smrt nije kraj našega putovanja kroz dolinu suza. Ono je prije svega početak bez kraja našega hoda u beskrajnome svemiru.

Komentari
Broj komentara:0