Vidite prvi

Na današnji dan

IN MEMORIAM – F.M. Dostojevski

Autor:I.V.
Objava:9.2.2018. 10:41
IN MEMORIAM – F.M. Dostojevski
Učitavanje medija preglednika ...
Dostojevski

Nitko nije tako suptilno izrazio ljudsku bijedu kroz prizmu nekolicine fantazmagoričnih likova u romanima poput velikoga ruskog pisca, novelista Fjodora Mihaljeviča Dostojevskog.Uistinu je riječ o klasiku ruske književnosti, kritičaru društva, slavenofilu i doajenu društvene reformacije za vrijeme carske Rusije.

Na današnji je dan, 9. veljače davne 1881. godine preminuo jedan od najcjenjenijih i ujedno najkontroverznijih ruskih pisaca. Tijekom života priklanjao je se redovito kršćanskom misticizmu, tematici opskurnih likova na granici shizofrenije i ludila, proučavajući psihološku crtu ličnosti u bezidejnom stanju čovječanstva.

U velika književna dostignuća Dostojevskoga spadaju djela: Zločin i kazna (1866.), besprijekorno piščevo djelo o psihološkoj karakterizaciji ubojstva; Idiot ( 1868.), pisac kroz lik kneza Miškina kritizira pretjeranu zavisnost o materijalnim dobrima, Braća Karamazovi (1881.) gdje se tematizira piščev okret prema duhovnim elementima i misticizmu pogotovo u raspravi o uskrsnuću i Bogu. I danas Dostojevskoga smatramo najcitiranijim ruskim književnikom, i ne samo to, on je prijelaz iz realizma u modernu književnost.

Sublimirajući detalje, on u svojim djelima čovjeka definira dvojako: naturalistički i duhovno. Ljudsku slabost prevladava duhovnim usmjerenjem i askezom, kršćanske elemente prožima ispoviješću čovjeka na margini društva. Želeći ruski realizam produbiti cjelovitom psihološkom oscilacijom, priklanja se unutrašnjem monologu (Raskoljnikov) i nihilizmu (Nietzcheov utjecaj). Fjodor Mihaljevič Dostojevski umro je iznenada, 9. veljače 1881. od obilnoga krvarenja uslijed epilepsije.

Zadnje je godine života proveo spokojno i mirno u svome domu. Sam je sprovod bio krcat, po nekim je procjenama više od 100 000 ljudi došlo na pogreb slavnom piscu i odalo mu počast. Fjodor Mihaljevič Dostojevski spada u grupu književnika koje ćemo svagda i uvijek spominjati, a zasigurno vrijedi završiti ovakvu ekspertizu čuvenim citatom samoga Dostojevskog koji glasi: ''Nastojim voljeti život više od njegova smisla’’.

 prof., Ivan Vrljić

Komentari
Broj komentara:0