Vidite prvi

Bosansko-hercegovačko društvo

Gola egzistencija - preživljavanje

Autor:Prvi.tv
Objava:11.3.2018. 19:04
Gola egzistencija - preživljavanje
Učitavanje medija preglednika ...

Ono što definira bosansko-hercegovačko društvo  svakako je preživljavanje, uz toliko malo sredstava školovati djecu, financirati hranu, plaćati režije i slično. Sociološki i ekonomski gledano mi smo stupovi ponosa, uz rapidnu nezaposlenost, prisilni odlazak mladih , BDP-u na razini Burkine Faso i Togoa , bosanskohercegovačko društvo ni više ni manje - opet živi.

Pitamo se kako? Vjerojatno je riječ o maloj pomoći izvana, naših dragih i milih rođaka iz dijaspore koji ovdje dođu ljeti i onda počnu soliti pamet o napretku , savršenoj utopističkoj zemlji gdje cvjeta maslina u pustinji i gdje se zgrće na milijune dolara teškim napornim radom od jutra do večeri. Iznutra zadojeni kompleksnom neravnotežom kako izgurati dan do visine cvaje prvi lijek nam obično bude - kavana . 

U toploj idiličnoj atmosferi međusobnog ogovaranja  i opojnog dima cigarete nastojimo komentirati suviše svježe domaće vijesti , sve samih crnila i žutila. Pa se onda dijaspora čudi tolikom navalom mladih u kavane. Rekoh to je gorki lijek, draga dijasporo! Bez toga lijeka nema nam ni života, opet i od toga netko preživljava i zarađuje.

Ali gospodo vi ovdje vozite bijesne aute, progovori opet glas dijaspore. I počnem objašnjavati čudni fenomen dokazivanja u našoj sredini. Krediti, dugovanja , lihvarenje samo da se svijetu dokaže da imamo , a u stvarnosti malo ili ništa - pustoš. Velim da ovamo ljudi imaju istinsku potrebu dokazati drugom da imaju - svim mogućim sredstvima po cijenu dugovanja.

Korupcija i mito, progovori treći put glas dijaspore. Potvrdih da nam je to poput rane jutarnje kave - svakodnevnica. Dijaspora je dobila analizu stanja i ustvrdila potpunu dijagnozu bosansko-hercegovačkog društva. Ona se zove rak s mogućnosti metastaze na sve organe i okolna tkiva društva.

Rekoh, to smo preživjeli u ratu. Sad nas čeka rehabilitacija, dugotrajna i naporna u vidu esspreso kave i lagane šetnje na suncu. Dijaspora se vratila puna dojmova.

That's life! Ajmo i mi živjeti tamo

Komentari
Broj komentara:0