Vidite prvi

POLITIČKE KENTRE

Evo zore, evo dana, evo sultana Erdogana

Autor:Ivan Crnjac
Objava:18.4.2017. 12:00
Evo zore, evo dana, evo sultana Erdogana
Učitavanje medija preglednika ...

U nedjelju, na Uskrs, uskrsno katolički Isus, uskrsno pravoslavni Isus i uskrsnuo novi sultan u Turskoj. Sulejman 21. stoljeća, omanji djedica čiji brčići, uzrast i metode podsjećaju na jednog drugog vođu s kraja tridesetih dvedestog stoljeća... No, to o možebitnoj sličnosti, psiholozima i analitičarima na razmatranje.

Uskrsno je tako novi turski sultan, u tijesnoj pobjedi na referendumu. Tijesnoj i svojstvenoj diktatorima, onako, bobica iznad 50 posto što bi se reklo, i referendum je prošao. Pomeo je tako Erdo konkurente, ako ih je uopće i bilo i uspio dobiti na referendumu koji mu povećava ovlasti.

I dok svjetske sile poput Francuske upozoravaju na manjak demokracije i osnova konvencije o ljudskim pravima, Erdogan ušutkava međunarodne promatrače, a iz BiH stiže čestitka. Prvo sa sarajevskih ulica, zatim i od Bakira Izetbegovića, kuma turskog sultana.

Beg Izetbegović čestitao je novom sultanu uskršnje ustoličenje i podsjetio na dobru suradnju ovih dviju zemalja.

Erdo, djedica s brčićima i omanjim rastom, koji neodoljivo podsjeća na jednog vođu s kraja tridesetih dvadesetog stoljeća, krenuo je tako putem s kojeg povratka nema.

Kad god neki političar, bilo to u mjesnoj zajednici ili državi, odluči povećati ovlasti, zna se za što će te ovlasti biti korištene.

Pogledamo li samo kratko kroz povijest, teško da ćemo naići na političara koji je povećao ovlasti i iste odlučio ne koristiti.

Kod nas je vrlo aktualno pitanje gdje si bio 91., ako se radi o nekoj političko-politološko-povijesnoj raspravi. Kod Turaka bi za nekih 50 godina pitanje moglo biti gdje si bio 2021.

Počevši od otvorenih i nerijetkih prijetnji zapadnim zemljama i Europi, poput prijetnje o tom da nijedan Europljanin neće moći mirno šetati cestom, do onih za prozivanje Nizozemaca fašistima, turski sultan otvoreno pokazuje svoje sklonosti i motive.

Uvriježeno mišljenje je kako Turska ne može postati lider država u islamskom svijetu zbog tog, eto, tamo nekog člasntva u NATO-u, zbog tog što je sekularna i tome slično.

Erdogan će biti ustrajan u namjeri da Tursku od koliko-toliko sekularne zemlje pretvori u svojevrsni kalifat. S obzirom na broj stanovnika u zemlji i van nje, teško da će ga se i moći spriječiti u tome.

Ovo nije nikakva teorija zavjere i ništa slično, dovoljno je pogledati ulogu Turske u svijetu trenutno. Nije Turska ono što vidimo u fancy sapunicama i na instagram profilima svjetskih putnika dok bacaju "selafije" u Istanbulu ili Ankari.

Jačanjem Erdogana u Turskoj, onim "fejk" vojnim pučom od prije par mjeseci i sve većom radikalizacijom islama i jačanjem običnog islama u zapadnim zemljama, prirodno je očekivati da islamski svijet treba i želi nekog za lidera.

Možda je baš Erdogan uvjeren da će njemu biti podaren taj zadatak?

U svakom slučaju, blago nama s čestitkama iz Sarajeva. I onim uličnim, i onim bega Izetbegovića.

Imam kuma, što ga ni'ko nema, sa njim nema nikakvih problema - pjevat će tako Erdogan, na novom putu prema Beču i Europi, opet, kuda i kako? - Ako ne preko Bosne.

Komentari
Broj komentara:0