Vidite prvi

Neispričana priča slavnoga nobelovca

Ernest Hemingway - posljednji američki Mohikanac

Autor:Ivan Vrljić
Objava:10.7.2018. 9:15
Ernest Hemingway - posljednji američki Mohikanac
Učitavanje medija preglednika ...

Mjesec je srpanj, osim što je zanimljiv kalendarski i etimološki, dobio ime po srpu (mjesec sjetve, žetve), a posebno je intrigantan ljubiteljima književnosti. Između ostaloga, u tom mjesecu obilježavamo godišnjicu rođenja i naprasne smrti slavnoga američkog pisca i nobelovca Ernesta Hemingwaya. O njemu, njegovom književnom radu i djelovanju vrijedi  govoriti i u 21. stoljeću. U stilu posljednjega američkog Mohikanca 20. stoljeća, američki književnik Ernest Hemingway imao je uzbudljivu biografiju, što ratnu, što novinarsku. Ernest Hemingway, cijenjeni američki romanopisac najveću popularnost stekao je djelom Starac i more.

Rodio je se 21. srpnja 1899. godine u Oak Parku, malom predgrađu Chicaga. To je kultno mjesto, nadomak Chicaga, sušta suprotnost mnogo liberalnijem Chicagu. Tu su većinom obitavali protestanti koji su cijenili samo skromnost, radinost i štedljivost i imali izrazito konzervativna stajališta. Ernest Hemingway bio je živahno dijete, odrastao je u mnogobrojnoj obitelji i imao je jednoga brata i četiri sestre. Slobodno je vrijeme mali Ernest provodio s ocem u lovu i radeći teške poslove u šumi, a osnovnu i srednju školu pohađao je u rodnom zavičaju, u Oak Parku. Već tada, za vrijeme srednjoškolskoga obrazovanja pisao je humorističke članke za novine. Na opće zgražanje i razočaranje roditelja nije upisao fakultet, već je se posve posvetio novinarstvu. Bio je sportski čovjek, vrhunski atleta, a tijekom života  mijenjao je žene i slamao mnogobrojna ženska srca. Uzavreo temperament nije mu dao mira pa je se prijavio kao američki dobrovoljac te je sudjelovao u Prvom svjetskom ratu. S navršenih 18 godina nije mogao sudjelovati kao američki vojnik zbog urođenoga slabijeg vida na jedno oko, ali ipak je se pridružio ratnom putu kao vozač hitne Crvenoga križa. Ranjen je prilikom davanja hrane vojnicima kad je austro-ugarska granata pala blizu kola i nasmrt raznijela vojnike u neposrednoj blizini. Očevici toga događaja govorili su da je Hemingway unatoč teškim ozljedama na leđima nosio jednoga ranjenika do prve pomoći. Još je usput izrešetan mecima od mitraljeza.

Godine 1919. vratio je se u rodni Oak Park i dobio 1000 dolara od osiguranja. Unatoč pritiscima roditelja radi nastavljanja studija zaposlio je se i preselio u Chicago radeći kao novinar u Toronto Star Weeklyu. U to vrijeme upoznaje Hadley Richardson s kojom je se vjenčao 1921. godine te ubrzo otišao u Pariz kao dopisnik živeći u stanu sa svojim prijateljem.Iz Pariza je se vratio u SAD i nakratko obitavao u Floridi. Sudjeluje kao ratni izvjestitelj u uzavrelom španjolskom građanskom ratu gdje je se spetljao s jednom lokalnom djevojkom. Otišao je živjeti u Kubu gdje je koricu kruha dijelio s lokalnim ribarima pecajući i pišući. Živio je burno i tri puta je spašavao život, prvi put u ratu, drugi put u avionskoj nesreći, a treći put u samoubilačkim ispadima. Kad je počeo pisati, mnogo je pažnje posvećivao likovima koji se bore za opći moral.

Do 30-ih godina počinje Hemingwayev odmak prema socijalnoj problematici. Prvo mu je poznato djelo bila prozna zbirka U naše doba napisana 1925. godine, a sljedeće godine objavljeni su romani Proljetne bujice i Sunce se ponovno rađa. Godine 1927. slijedile su pripovijetke Muškarci bez žena, a 1929. godine naveliko hvaljen roman Zbogom oružje. Taj mu je roman donio planetarnu slavu i tiskan je u 500 000 primjeraka. Kao istaknuti novelist i pripovjedač izdao je zbirku Snjegovi Kilimandžara, a veliku popularnost i reputaciju stekao je romanom Imati i nemati i romanom s opskurnom tematikom španjolskoga građanskog rata Kome zvono zvoni. Nobelovu nagradu i najveću književnu slavu zaslužio je djelima Preko rijeke i među drveće te djelom Starac i more.

Ernest Hemingway skončao je život samoubojstvom 2. srpnja 1961. godine rano ujutro izravnim hicem puške u glavu. Ernest Hemingway jedan je od najvećih američkih književnika 20. stoljeća, a proročkim je riječima prognozirao budućnost Amerike i svijeta: Izašli smo iz vremena u kojem su poslušnost, prihvaćanje discipline, hrabrost i odlučnost bile najvažnije, u jedno teže vrijeme u kojem je čovjekova dužnost da razumije svoj svijet umjesto da se samo bori za njega.

Komentari
Broj komentara:0