Vidite prvi

9. svibnja

Dan Europe - slaviti ili ne?

Autor:Ivan Vrljić
Objava:9.5.2018. 16:00
Dan Europe - slaviti ili ne?
Učitavanje medija preglednika ...

Danas službeno slavimo Dan Europe, dan kada je Europa u svim segmentima pobijedila, opstala, a nadamo da će se održati u svakodnevnoj kolotečini života. Dan Europe obilježava se svake godine 9. svibnja. Toga je dana 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik, prethodnicu današnje Europske unije.

Prijedlog u znanstveno-političkome žargonu zvan Schumanova deklaracija povod je ujedinjenju Europe u jednu zajedničku krovnu obitelj što će kasnije biti objelodanjeno sinonimom i početkom razdoblja današnje Europske unije. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava i slavi kao Dan Europe.

Bez obzira na slavlje, Europa je danas uvjetno u krizi, moralno i u svakome drugom smislu. Brexit je odveo Europu korak unazad, ekonomska kriza u Grčkoj prije par godina početak je kraja projekta Europe kakve znamo. Žarište Balkana iznova prijeti novim vulkanskim erupcijama, ratom, cijepanjem državica i krizom ekonomsko-socijalnoga karaktera. Europa nikada nije bila napetija, problem Katalonije i balkansko bure baruta iznova prijete novim neredima i sukobima na geopolitičkoj osnovi.

Ruski utjecaj, ideološki ini blokovi i kriza obitelji izvana i iznutra nagrizaju Europu i čine ju sakatom i nespremnom za novi val nasilja. Ljudska prava postoje samo na papiru, dok je na snazi vladavina jačega ispred vladavine pojedinca. Sloboda je govora floskula kojom se diče europarlamentarci dajući prava raznoraznim grupacijama koji uništavaju obitelj i temeljne ljudske vrednote. Tako prava homoseksualaca striktno moraju biti ispred prava obitelji,  prava transrodnih osoba ispred prava gladnih i obespravljenih.

Sustavno je opća depopulacija stanovništva na djelu i svim je sredstvima raznorazne grupacije, prvenstveno masonske, svesrdno promiču. Stanovništvo neminovno stari dok mladi nisu spremni za brak niti ga žele. Nameće se intenzivno pitanje: ,,Je li to Europa kakvu smo priželjkivali i za koju samo se borili?'' Europi se, nastavi li ovim trendom, ne piše dobro. Današnji dan neka se slavi, ali svaki pojedinac mora razmisliti sam za sebe.

Konstatiram i odgovorno tvrdim da Europa kakvu znamo polako, ali sigurno, ide u propast. Na pamet mi nadolazi jedna proročka rečenica njemačkoga filozofa Martina Heideggera: ''Ova Europa, u opakoj zaslijepljenosti uvijek je spremna sama sebi potajno udariti u srce, leži danas u velikim kliještama između Rusije, s jedne, i Amerike, s druge strane.''

Komentari
Broj komentara:0