Vidite prvi

POLITIČKE KENTRE

Antifašistički fašizam i komunističko oslobođenje i oslobađanje

Autor:Ivan Crnjac
Objava:9.5.2017. 20:39
Antifašistički fašizam i komunističko oslobođenje i oslobađanje
Učitavanje medija preglednika ...

Internetom kruži fotomontaža na kojoj Adolf Hitler osobno izjavljuje kako bi najradije i on slavio dan antifašizma kad vidi tko sve ga slavi.

Normalno je da su neke stvari normalne. Sama riječ to kaže. Normalno je da je fašizam zlo. Kao i nacizam. I svi popratni oblici u njihovim satelitskim državama i državicama. Normalno je da je progon koji je zadesio Židove samo zato jer su Židovi ljudsko dno. Ili Rome, Srbe, homoseksualce i sve ostale koji su drugačiji. Politički ili ideološki. Ili po krvi. Ili zato jer se krivo zovu.

Pobudu, pa i Vlatko Maček je na koncu završio u zatvoru. Zahvaljujući Hitlerovoj politici i njegovim slugama i sluškinja, kojih je bilo, da se ne lažemo, i među Hrvatima.

Je li danas normalan onaj koji to pokušava rehabilitirati? - Nije! No, je li normalan onaj koji pokušava opravdati i opravdavati Bleiburg, Hudu jamu i stotine drugih stratišta? - Nije.

Što se danas događa sa ovom krvavom epizodom antifašizma koju smo ponajviše osjetili mi, odnosno, naši djedovi? Bleiburg se promatra kao nekakav skup ekstremnih desničara dok je Jasenovac i posjeta istom tobož civilizacijski doseg. Zašto nemam u svoj genetski kod utkanu potrebu i da možemo jasno i jednoznačno odati počast svim žrtvama. Zašto se stvari poput groblja na Bilama više ne uguraju u domaći mainstream?

Jok.

Antifašisti su oslobodili ljude, ponajviše od njihovih nekretnina, novca i onog vrijednog što su imali i na tom osnovu su nastavili djelovati narednih 50 i kusur godina.

Sve ono ružno što se izdogađala, jednostavno se gurne pod tepih. Svaka, makar i potencijalna kritika istog završava uzvicima tipa: "fašist, kvisling"

Nino Raspudić je jednom kazao otprilike ovako: Da sam živio 1939. oko Ljubuškog bio bih ustaša, da sam živio 1941. negdje oko Makarske, bio bih partizan.

Posebno su licemjerne današnje reinterpretacije tadašnjih događaja i jednoznačno ideološko bojanje navodnih neprijatelja.

Najveći su, dakako, svi oni što slave oslobađanje Zagreba, ili Mostara ili Širokog Brijega koji je oslobođen u veljači tako da su se osloboditelji osobno pobrinuli da stanovnike Širokog riješe i fratara i njihovog terora.

Svaka čast na takvom oslobađanju.

Ne zna se koji su gori od te dvije mega grupacije ljudi danas. Jedni kažu da Tito nije bio toliko loš, drugi kažu da je Pavelić imao pozitivne strane.

Zaista, te pozitivnosti teško je ne primjetiti. Stvarno se ne zna je li pozitivni Jasenovac ili Bleiburg. Klanje brijeških fratara ili male srpske dječice.

Društvo nam je danas, kao i tada, obojeno jednom dominantnom ideologijom i ako vam je ne dao Bog, netko iz obitelji stradao na jednoj strani, vi ste automatski to i samo to, ukoliko pokušate osporiti jednu ili drugu stranu, automatski ispada da "radite'' za neprijatelja.

A tek ako i jedno i drugo nazovete pravim imenom, tada, nek' vam je sam Bog na pomoći!

I tako parola smrt fašizmu, postane život komunizmu i obrnutno. I što bi rekao jedan stari srpski pjesnik: "napadi ne jenjavaju, jedni druge skenjavaju" a zapravo, svi skupa, skenjavaju sve nas. I to vam je otprilike to.

Komentari
Broj komentara:0