Vidite prvi

LEGENDARNI GLUMAC

Preminuo Ljubiša Samardžić

Autor:Prvi.tv
Objava:9.9.2017. 9:50
Preminuo Ljubiša Samardžić
Učitavanje medija preglednika ...

Proslavljeni glumac Ljubiša Samardžić, legenda jugoslovenske i srpske kinematografije, preminuo je u 81. godini, objavili su beogradski mediji.

Samardžić je preminuo nakon duge i teške bolesti.

Rođen je 19. studenog 1936. godine u Skoplju u obitelji rudara koji su radili u rudniku uglja Jelašnica kod Niške Banje.

Ljubiša Samardžić je studirao pravo, a zatim je prešao na Akademiju za kazalište, film, radio i televiziju u Beogradu. Debitirao je na filmu 1961. godine, gdje je igrao u ostvarenju "Igre na skelama". Veoma brzo je stekao popularnost širom bivše Jugoslavije, piše B92.

Rano je otkriven njegov talenat za glumu, i studirao je kod Bojana Stupice kao stipendist. Šezdesetih godina prošlog stoljeća Samardžić je bio jedno od zaštitnih lica domaće kinematografije, i u karijeri je ukupno ostvario 130 uloga na velikom platnu i malim ekranima. Nadimak "Smoki" dobio je zahvaljujući istoimenom liku kog je tumačio 1963. godine, u filmu "Peščani grad".

Među zapaženijim ulogama su filmovi "Bitka na neretvi", "Sutjeska", "Bombaši", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Lude godine", "Rad na određeno vreme", "Moj tata na određeno vreme", "Nije lako sa muškarcima", "Magareće godine", "Ubistvo sa predumišljajem", "Nataša".

U bogatoj televizijskoj karijeri igrao je u serijama "Vruć vetar", "Povratak otpisanih", "Kuda idu divlje svinje", "Bolji život", "Policajac sa Petlovog brda", "Jesen stiže, dunjo moja".

Posljednja uloga koju je ostvario bila je u seriji "Miris kiše na Balkanu" 2011. godine, koju je i režisirao. Kao reditelj, debitirao je dramom o bombardiranju "Nebeska udica", i zatim režirao filmove "Nataša", "Ledina", "Konji vrani".

Komentari
Broj komentara:0