Vidite prvi

autor holivudskih klasika

ODLAZAK VELIKOG MILOŠA FORMANA Slavni oskarovac preminuo nakon kratke bolesti

Autor:Prvi.tv
Objava:14.4.2018. 11:21
ODLAZAK VELIKOG MILOŠA FORMANA Slavni oskarovac preminuo nakon kratke bolesti
Učitavanje medija preglednika ...
Miloš FormanMiloš Forman 2

Slavni česki redatelj Miloš Forman, autor holivudskog klasika "Leta iznad kukavičjeg gnijezda", "Amadeusa" i mjuzikla "Kose" preminuo je u 86. godini, objavila je agencija ČTK

Smrt ga je zatekla u petak, nakon kratke bolesti, a vijest je češkoj novinskoj agenciji CTK prenijela Formanova supruga Martina.

Forman je rođen u češkom Časlavu 1932., ali se preselio u SAD nakon sloma Praškog proljeća 1968. godine.

Njegovi su roditelji ubijeni u Auschwitzu, tako da je većinu mladenačkih dana proveo u internatu za ratnu siročad. Početkom 50-ih upisao se u novoosnovani Filmski institut na Sveučilištu u Pragu, gdje su talentirani mladi filmaši stvorili "zlatno doba češke kinematografije".

S trećom suprugom Martinom Zborilovom vjenčao se 1999. Njihova dva sina (Andrew i James) nazvana su po neobičnom komičaru Andyju Kaufmanu i glumcu Jimu Carreyju, koji je glumio Kaufmana u Formanovom filmu "Man on the Moon".

Za "Let iznad kukavičjeg gnijezda" i "Amadeusa" nagrađen je Oscarom za režiju. Forman, među ostalim, potpisuje i režiju "Kose", "Ragtimea" i "Naroda protiv Larryja Flinta" za koji je bio nominiran za Oscara.

 

Komentari
Broj komentara:0