Vidite prvi

PRIČU O STVARANJU POSLJEDNJEG ALBUMA

Dubioza Kolektiv predstavlja dokumentarac "Film za djecu i odrasle"

Autor:Prvi.tv
Objava:11.2.2018. 21:05
Dubioza Kolektiv predstavlja dokumentarac Film za djecu i odrasle
Učitavanje medija preglednika ...

Jednom davno, u dalekoj zemlji zvanoj Bosna i Hercegovina, skupina prijatelja odlučila je formirati bend...

Ali to nije bio običan bend i on se nije stvarao u običnim okolnostima.

Istina, uz lokalne balkanske okuse, glazbeni utjecaji dolazili iz cijelog svijeta (ska, punk, reggae, elektronski, hip-hop) no  tada i tamo glazba još nije postojala kao industrija, događalo se svega nekoliko koncerata godišnje te nije bilo prostora za kulturni ili politički izraz među mladima.

Zapravo, cijela regija zahvaćena je dubokom moralnom i ekonomskom stagnacijom. Iz ovog okruženja rođena je Dubioza Kolektiv.

Danas, 15 godina kasnije, Dubioza Kolektiv predstavlja svoj prvi dokumentarni film nazvan 'Film za djecu i odrasle':

"Film je jednim dijelom direktno vezan za nastajanje i snimanje novog albuma koji se zove 'Pjesmice za djecu i odrasle', pa je nekako bilo logično da se film zove 'Film za djecu i odrasle'. Za sve one koji su mlađi od 12 godina, želimo reći da film ne spada pod 'roditeljsku pažnju', tako da ga mogu slobodno gledati. I po dva, tri puta ako hoće", izjavili su u svom stilu članovi Dubioze.

"Svi misle da je snimanje albuma romantični poduhvat u kojem nam muze tiho na uho šapuću slatku inspiraciju od koje se rađaju nova djela, ali je istina malkice drugačija..." rečenica je kojom Brano Jakubović uvodi gledatelje u prvu dokumentarnu priču Dubioza Kolektiva.

Ovo nije film koji se bavi samim postankom benda, već prije svega priča priču o stvaranju posljednjeg albuma, kako su nastale suradnje s gostima na albumu, kako je došlo do podrške SKSK-u iz Slovenije i još puno zanimljivih situacija.

No, film pored dokumentarnih snimki rada u studiju donosi i biografske arhivske snimke članova Dubioze, iz kojih se saznaje i kako je sama Dubioza nastala, kako su se članovi sadašnje postave benda spojili, te kako su im se putovi počeli isprepletati i prije službenog nastanka.

Ideja za film je nastala slučajno, Dubioza je htjela snimiti video o Deaf Bendu Dlan iz Zagreba i Jovi Jerkoviću iz Gradiške, koji su im dijelom bili inspiracija za album "Pjesmice za djecu i odrasle". Kada je snimljeni materijal vidio njihov prijatelj i režiser Midhat Mujkić, zaključio je da zapravo od toga treba napraviti dokumentarni film, i tako je nastao 'Film za djecu i odrasle'.

Pored prikazivanja nastanka benda te faze stvaranja posljednjeg albuma, s filmom je bila želja pokazati kako Dubioza Kolektiv funkcionira te kompletan sistem njihovog rada koji je baziran na principu uradi sam.

Komentari
Broj komentara:0