Vidite prvi

u 82.- oj godini života

Preminuo glumački velikan Božidar Smiljanić.

Autor:Prvi.tv
Objava:7.4.2018. 15:23
Preminuo glumački velikan Božidar Smiljanić.
Učitavanje medija preglednika ...

U bolnici preminuo glumački velikan Božidar Smiljanić. Publika ga pamti po ulogama u seriji 'Kapelski kresovi', filmovima 'Bitka na Neretvi', 'Kozara' i 'Putovanje u Vučjak', a posljednju je igrao u Grlićevu 'Ustavu Republike Hrvatske' .

Agonija nije bila preduga. Danas, 7. travnja preminuo je moj otac. Počivaj u miru tata, napisao je sin glumačke legende Božidara Smiljanića, Mitja Smiljanić. Uz poruku u kojoj se oprašta od oca, Mitja je objavio video posvećen glumačkim ostvarenjima te životu Božidara Smiljanića, koji je prikazan njemu u čast na Pulskom filmskom festivalu. Božidar Smiljanić preminuo je noćas u 82. godini u bolnici u Dubravi, piše 24sata.

- Bio je veliki glumac, veliki profesionalac, predivan čovjek, a raditi s njim bila je pjesma - kaže Ksenija Marinković, koja je glumila s njim u 'Ustavu Republike Hrvatske'. Isto misli i Žarko Potočnjak, koji o Smiljaniću kao kolegi govori samo najljepše. 'Ustav Republike Hrvatske' još uvijek ruši rekorde gledanosti

- Najviše ga pamtim po zajedničkom angažmanu u Gavelli prije nego je otišao u Varaždin. Najbolju ulogu, kardinala Scagliaja, odigrao je u predstavi 'Heretik' u režiji Georgija Para - prisjetio se Potočnjak.

U bogatoj karijeri ostvario je 80 filmskih uloga, 100 kazališnih te brojne televizijske. Prvu je imao kao šesnaestogodišnjak, 1953. u filmu 'Sinji galeb'. Ostat će upamćen po brojnim ulogama, poput pukovnika Tugliusa u seriji 'Kapelski kresovi' i Surgeona u filmu 'Bitka na Neretvi'. Glumio je i u filmovima 'Kozara' (1962.), 'Živi bili pa vidjeli' (1972.), 'Ljudožder vegetarijanac' (2012.), te serijama 'Velo misto' (1980.), 'Jelenko' (1981.), 'Putovanje u Vučjak' (1986.), 'Najbolje godine' (2011.), 'Odmori se, zaslužio si', 'Larin izbor' i drugima. foto: promo Za ulogu u filmu 'Houston, imamo problem' 2016. je dobio nagradu na Slovenskom filmskom festivalu. Posljednju je igrao u Grlićevu filmu 'Ustav Republike Hrvatske.

Hrvatski film oduševio je srpsku publiku Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodijelilo mu je nagradu 'Fabijan Šovagović', koju dobivaju glumci čije je djelo ostavilo trajan trag u povijesti hrvatskog filma.

 

Komentari
Broj komentara:0