Vidite prvi

Grace Kelly

Platila je milijune da postane princeza, a živjela je veliku laž

Autor:Prvi.tv
Objava:12.11.2017. 21:19
Platila je milijune da postane princeza, a živjela je veliku laž
Učitavanje medija preglednika ...

Holivudska ljepotica koja je postala princeza od Monaka, preminula je 14. rujna 1982. u 53. godini. Grace Kelly dan ranije izletjela je s ceste nakon što je tijekom vožnje doživjela moždani udar. S njom je u automobilu bila kći Stephanie, tada 17-godišnjakinja, koja je preživjela. 

Otac se protivio glumačkoj karijeri

Grace Patricia Kelly je rođena u Philadelphiji, 12. studenog 1929. godine. Unatoč neslaganju svog oca, Grace je nakon srednje škole odlučila slijediti svoje snove i postati glumica. Upisala je Američku akademiju dramskih umjetnosti u New Yorku, a usput je radila i kao model.

Debitirala je na Broadwayu 1949. godine, a sljedeća stepenica prema uspjehu bila je televizija. U prvom filmu 1951. godine, 'Četrnaest sati,' nije imala veliku ni zapaženu ulogu. Već je sljedećim filmom 'Točno u podne', stekla određenu popularnost.

U 'Mogambu' je 1953. godine glumila uz bok Clarku Gableu i Avi Gardner te zaradila nominaciju za Zlatni globus za sporednu ulogu. Uslijedila je suradnja s Alfredom Hitchcockom u 'Nazovi M radi umorstva' i 'Prozoru u dvorište'. Za ulogu u 'Provincijalki' osvojila je Oscara.

Ljubavni život jedne dive

Dok je snimala 'Nazovi M radi umorstva' mediji su je povezivali s 22 godine starijim kolegom Rayem Millandom, a 'šuškalo' se da je kriva za raspad njegova braka. Zamalo se udala za kasnijeg dizajnera prve dame Jacqueline Kennedy, Olega Cassinija, ali vezu je dokrajčilo neprihvaćanje obitelji Kelly, koja se nije mogla pomiriti s kćerinim izborom razvedenog nekatolika. 

Pronašla ljubav na crvenom tepihu

Za vrijeme snimanja Hitchcockovog 'Držite lopova' na francuskoj rivijeri 1955. godine, Grace se oduševila zemljom. Na filmskom festivalu u Cannesu upoznala je vladara Kneževine Monako Rainiera III. i već godinu dana kasnije par se zaručio.

Brak na korist svih?

Ipak, čini se da ova bajkovita ljubavna priča uopće nije bila idilična i da je njihov 'savršeni život' zapravo bio velika laž. Naime, Rainier se morao što prije oženiti i osigurati nasljednika kako Kneževina ne bi bila pripojena Francuskoj, a Grace je tražila prikladnog muža prihvatljivog njezinoj obitelji. Osim toga, njezina popularnost pomogla je oživjeti zamrli turizam u kockarskoj državici, a kneževoj blagajni dobro je došao i njezin miraz od 2 milijuna dolara. 

Liječnički pregled prije vjenčanja

Kako je pitanje potomstva bilo od posebne važnosti, Grace je prije vjenčanja morala obaviti niz pregleda da se utvrdi je li zdrava i sposobna rađati. Prije udaje, morala je prema ugovoru sa studijem MGM snimiti još jedan film – 'Visoko društvo' 1956. godine. Nakon toga se povukla jer ni njezin suprug plave krvi, ni njegovi podanici, nisu željeli da njihova kneginja nastupa u filmovima. 

Vjenčanje stoljeća

Vjenčanje je u medijima bilo prozvano vjenčanjem stoljeća. Na civilnoj ceremoniji bilo je prisutno 700, a na crkvenoj 600 uzvanika, a Grace je zablistala u haljini oskarovke Helen Rose od 30 metara svile i tafta, 125 godina stare čipke i tisuće bisera. 

Nesretna princeza

Život u palači nije ju usrećio, a i suprug joj je navodno bio nevjeran. Grace se posvetila humanitarnom radu i obitelji, a svi pokušaji da obnovi filmsku karijeru propadali su. S Rainierom je imala troje djece, današnjeg kneza Alberta II., oženjenog zgodnom južnoafričkom plivačicom Charlene Wittstock, te princeze Caroline i Stephanie.

Komentari
Broj komentara:0