Vidite prvi
prvi cestitka 970*90

Domaći proizvođača lijekova FBiH

Zaštita domaće farmaceutske industrije kao strateško opredjeljenje

Autor:Prvi.tv
Objava:12.6.2018. 12:38
Zaštita domaće farmaceutske industrije kao strateško opredjeljenje
Učitavanje medija preglednika ...

Imajući u vidu aktualna događanja vezana za zakonsku obavezu usklađivanja pozitivne liste lijekova Sarajevske županije sa Listom esencijalnih lijekova Federacije BiH, želimo istaknuti zahvalnost za podršku Ministarstva zdravstva sarajevske županije i ministrice Zilhe Ademaj te Vlade sarajevske županije domaćim industrijskim/farmaceutskim proizvođačima u proteklom periodu.

Zahvaljujući toj podršci sačuvana su radna mjesta i stvorene pretpostavke za dalji razvoj domaćih kompanija i nova zapošljavanja. Sarajevska županija je farmaceutsku industriju prepoznala i proglasila strateškom industrijskom granom čime je iskazano opredjeljenje za dugoročnu podršku domaćem proizvodnom sektoru.

Kao članovi Udruženja domaćih proizvođača lijekova u FBiH, apsolutno podržavamo proširenje sadržaja pozitivne liste lijekova KS sa novim molekulama čija će primjena doprinijeti poboljšanju kvaliteta života pacijenata koji će biti uvedeni u nove djelotvorne terapijske programe. To je i obaveza kada je u pitanju usklađivanja županijskih listi sa aktualnom Listom esencijalnih lijekova FBiH, donesenom od strane Federalnog ministarstva zdravstva.

Međutim, ono na što želimo skrenuti pažnju i čemu se protivimo jeste da se sa uvođenjem novih molekula na listu, istovremeno lista namjerava proširiti paralelama generičke inozemne industrije. To nije zakonska obaveza kako se nekada nastoji prikazati, niti će proširenje sadržaja neograničenim brojem istovrsnih uvoznih lijekova doprinijeti boljoj zdravstvenoj zaštiti i djelotvornijoj terapiji pacijenata.

Članom 9. Zakona o lijekovima FBiH predviđena je mogućnost ograničenja broja zaštićenih naziva lijekova koji ispunjavaju propisane uvjete, a prema iskustvu u terapijskoj primjeni, sigurnosti u opskrbi itd. S ciljem podržavanja razvoja domaće industrije, Zakonom je utvrđeno obavezno uvrštavanje lijekova domaće industrije na županijske liste, uz ispunjavanje zakonskih uvjeta. U zemljama Europske unije je praksa da se kroz različite vidove podrške daje podsticaj domicilnoj generičkoj industriji. Takva praksa je prepoznata i već dvije godine uspješno implementirana od strane Vlade Sarajevske županije na inicijativu Skupštine sarajevske županije, što je slučaj i u drugim županijama u FBiH. Pozicioniranje domaće proizvodnje i davanje adekvatnog mjesta na tržištu domaćim proizvodima donosi niz benefita široj društvenoj zajednici, pri tome uvijek stavljajući u prvi plan interes pacijenata i nikada ne dovodeći u pitanje vrhunski kvalitet i djelotvornost generičkih lijekova koje proizvodimo. S druge strane, ničim opravdano pogodovanje daljnjem povećanju uvoza lijekova znači još veći izvoz financijskih sredstava iz BiH, a time i niz indirektnih posljedica izvan zdravstvenog sustava.

U prilog tome govori i činjenica da je i sada odnos potrošnje lijekova sa esencijalne liste u Sarajevskoj županiji domaćih i inozemnih proizvođača 30:70, u korist inozemnih, s tim što je taj omjer značajno nepovoljniji za domaće proizvođače, kada se uzme u obzir FBiH. Tako bi nepotrebnim proširenjem pozitivne liste lijekova u Sarajevskoj županij sa paralelama iz uvoza udio domaćih proizvođača bio još značajnije smanjen. Strane generičke kompanije putem svojih predstavništava posluju isključivo komercijalno, zapošljavaju minimalan broj zaposlenika, dok sav ostvareni prihod povlače u svoje matične zemlje i time doprinose rastu ekonomija tih zemalja. Za razliku od njih, domaći proizvođači kontinuirano ulažu u razvoj, investicije i zapošljavanje, uz snažnu društvenu i socijalnu odgovornost, te aktivan doprinos izgradnji održivog zdravstvenog sustava. U prilog iznesenim tvrdnjama idu i činjenice da su domaći proizvođači sa sjedištem u Sarajevskoj županiji, samo na ime poreza i doprinosa u proteklih pet godina uplatili gotovo 95 milijuna KM. Istovremeno je kapitalne investicije uloženo gotovo 80 milijuna KM što pored dodane vrijednosti kompanijama sa sobom nosi i otvaranje novih radnih mjesta.

U konačnici očekujemo da će Ministarstvo na čelu sa ministricom Ademaj i Vlada KS nastaviti podržavati procese očuvanja radnih mjesta u domaćoj proizvodnji, priopćeno je iz Udruženja.

Komentari
Broj komentara:0