Vidite prvi

trgovinski rat

WTO: Carinski rat prijeti svjetskom gospodarstvu

Autor:Prvi.tv
Objava:5.7.2018. 12:32
WTO: Carinski rat prijeti svjetskom gospodarstvu
Učitavanje medija preglednika ...

Po ocjeni Svjetske trgovinske organizacije (WTO), globalni rast je ugrožen jer gospodarske velesile uzvraćaju jedne drugima trgovinskim sankcijama, a ako taj sukob eskalira, rast globalnog gospodarstva mogao bi, procjenjuju analitičari, biti smanjen za 0,4 posto.

U svojoj umjerenoj procjeni bujajućeg carinskog rata između SAD-a, EU i Kine, WTO ističe da je globalni sustav dogovorenih trgovinskih pravila 'potencijalno u velikom riziku'. Upozorili su i da je gospodarski rast 'u opasnosti' te zatražili 'de-eskalaciju'.

Prijetnja od carinskog rata potaknuta je bila potezom američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je uveo carine na željezo i aluminij uvezen iz EU i Kine. Trump je rekao da tako djeluje kako bi zaštitio američke poslove i da je globalna slobodna trgovina bila 'vrlo, vrlo loša' za SAD. Kina i EU zaprijetile su uvođenjem uvoznim carinama na američke automobile i poljoprivredne proizvode u ukupnom iznosu od više stotina milijardi funti. Ekonomisti upozoravaju da su prethodni trgovinski ratovi - primjerice onaj za vrijeme recesije 1930. godine - pogoršali gospodarske probleme i doveli do porasta cijena i gubitka radnih mjesta.

Zabrinjavajući trend je povećanje trgovinskih ograničenja do kojih dolazi u trenutku povećanja trgovinskih napetosti i povezane retorike', navodi WTO u svom izvješću o trgovini između 20 najvećih ekonomija svijeta - grupu zemalja poznatu kao i G20. U izvješću o sedam mjeseci - od listopada 2017. do svibnja 2018. - stoji kako su zemlje G20 nametnule 39 novih mjera 'trgovinskih restrikcija' uključujući carine na uvoz. To je dvostruko veći broj takvih mjera nego u prošlom izvješću.

U izvješću stoji kako su nove sankcije utjecale na 74,1 milijardu dolara vrijednosti trgovanja - jedan i pol put više nego u istom periodu prošle godine. Broj mjera 'trgovinskih olakšica', koje su smanjile prepreke između zemalja, iznosio je 47, što je utjecalo na 82.7 milijarde dolara vrijedno trgovanje. To je polovica vrijednosti u odnosu na isto lanjsko razdoblje. 'U trenutku u kojem je globalno gospodarstvo kontinuirano u zamahu nakon financijske krize, nesigurnost uzrokovana širenjem trgovinske restriktivne prakse mogla bi ugroziti gospodarski oporavak', poručio je WTO.

'Gospodarstva G20 moraju iskoristiti sva sredstva na raspolaganju za deeskaliranje situacije i promicanje daljnjeg oporavka trgovine. Daljnje eskalacije mogle bi imati potencijalno veliki rizik za sam sustav', upozorava ta organizacija. 

Upozorenje WTO vjerojatno će povećati napetosti s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom koji je rekao kako trenutna trgovinska pravila diskriminiraju SAD te napao tu ženevsku organizaciju, osnovanu 1995. kako bi poticala i nadgledala liberalizaciju trgovine. WTO se ne slaže s analizom američkog predsjednika, rekavši kako manje trgovinskih prepreka podržava rast i radna mjesta - ne samo za tržišta u nastanku, kao što su Kina i Indija, već i za zemlje poput SAD-a. Ekonomski modeli pokazuju da niže carine na uvoz često podrazumijevaju i jeftiniju robu za potrošače.

Ako Kina i EU odluče odgovoriti na prijetnje SAD-a, mogli bi biti ugroženi milijuni američkih radnih mjesta vezanih uz izvoz hrane i automobila, tvrde ekonomisti. Institut Oxford Economics poručio je kako bi nedavne prijetnje daljnjih sankcija od strane SAD-a, EU-a i Kine mogle značiti dodatni porast carina na daljnjih 4 posto svjetskog uvoza. 'Procjenjujemo da su zasad nametnute carine na 60 milijardi dolara, ili 0,3 posto svjetske trgovine, ali to će porasti na preko 800 milijardi dolara trgovine', rekli su iz Instituta. 'Trenutni trgovinski spor prijeti pogoršavanjem protekcionizma koji je vidljiv zadnjih dvadesetak godina. Oxford Economics je poručio i da bi se, ako trgovinski rat eskalira, globalni rast mogao smanjiti za 0.4 posto, čime bi se izbrisale stotine milijardi funti vrijednosti svjetskog gospodarstva.

/vecernji.hr/

Komentari
Broj komentara:0